Kategóriák Egészség

Melyik országban a legjobb az egészségügyi ellátás?

Sem Kanadának, sem pedig Japánnak nem sikerült bekerülnie a legfelső 10-be, és az Egyesült Államok is csak a szomorú 35. lett. Magyarország a 38. helyen végezte, a legújabb összesen 195 ország egészségügyi rendszereinek rangsorán.

A több mint 1 millió főt számláló országok közül az első helyet Svájc érte el, amit szorosan követ Svédország és Norvégia, viszont az egészségügyi aranyat továbbra is az apró Andorra tartja – Spanyolország (8. hely) és Franciaország (15. hely) között.

A rendkívül átfogó tanulmány szerint a további top 10-es országok Izland (2. hely), Ausztrália (6. hely), Finnország (7. hely), Hollandia (9. hely) és Luxembourg (10. hely).

Az első 20 ország közül Ausztrália és Japán kivételével mind nyugat európai, és szinte mindegyikük rendelkezik valamilyen általános egészségügy támogatással.

Az Egyesült Államok – ahol a kongresszus éppen egy egészségügyi biztosítást érintő reformot fontolgat, amivel több millió ember eshet ki a mai biztosítási körből – Britannia (30. hely) alatt végzet és országunkat is csak három hellyel előzte meg.

A kutatók a tanulmányhoz az Egészségügyi Elérhetőség és Minőség indexet használták (HAQ), amit 32 megfelelő kezeléssel és orvosi ellátással megelőzhető betegségek által bekövetkező halálesetek alapján állítottak fel és hasonlítottak össze az 1990-ben gyűjtött adatokkal.

Szinte az összes országban javult az állapot ebben az időszakban, viszont több ország – főleg afrikai és óceániai – még inkább hátrébb került a többihez képest.

Afganisztán, Haiti és Jemen kivételével az utolsó 30 ország mind a Szubszaharai Afrika területéről került ki, a Közép-afrikai Köztársasággal az utolsó helyen.

“Az elmúlt 25 évben tapasztalt javulás ellenére az egészségügyi rendszerben, a legjobbak és a legrosszabak közötti egyenlőtlenség tovább növekedett,” mondta Christopher Murray, a több száz szakértőt magába foglaló konzorcium vezetője.

Ezen felül azt is megjegyezték, hogy az alapellátás minősége több országnál is alacsonyabb volt mint amit a gazdasági és fejeltségi szintjük indokolna.

A legnagyobb alul-teljesítők Ázsiából kerültek ki, köztük Indonéziával, a Fülöp szigetekkel, Indiával és az apró Brunei, amíg Afrikában Botswanának, Dél Afrikának és Lesothonak volt a legnagyobb lehetősége a növekedésre.

A leggazdagabb országok közül az Egyesült Államok teljesített legrosszabbul, ahol ennek ellenére a legmagasabb az egy főre jutó egészségügyi kiadások mértéke.

Európán belül Britannia teljesített a vártnál sokkal rosszabbul.

“Az Egyesült Királyság bizonyos területeken mint amilyen a cerebrovaszkuláris betegségek kezelése jól teljesít,” mondta Marin McKee, a tanulmány társszerzője. “De bizonyos rákok esetén hátul marad.”

“Összességében az eredményeink figyelmeztető jelei annak, hogy az egészségügy elérhetősége és minősége nem jár együtt feltétlenül a megnövekedett fejlődéssel.” mondta Murray.

A 32 vizsgált betegség között olyanok fordultak elő mint a tuberkulózis és más légzőszervi fertőzések; az oltásokkal megelőzhető betegségek (diftéria, tetanusz és kanyaró); a rák és a szívbetegségek több kezelhető formája; és anyai vagy újszülött betegségek.

Forrás: thelancet.com | Kép: desiringgod.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.