Mennyi idő kell egy barlangi hal létrejöttéhez?

Mennyi időbe telik mire egy nyílt vízi hal barlangi hallá alakul? Egy új kutatás szerint a válasz csupán pár ezer év.

A tudósok korábban úgy gondolták, hogy a jégkorszaki gleccserek takarása miatt a halak képtelenek voltak benépesíteni az észak európai barlangokat. Azonban egy Németországban két éve felfedezett hal a feje tetejére állíthatja ezt az elképzelést.

A sápadt apró hal a maga különös szakállával, a csíkhal egy új fajtája. Ez az első barlangi hal Európában és 760 kilométerrel északabbra van mint az amerikai Pennsylvaniában találtak.

Európát 12000 éve még gleccserek borították, amik elzárták a felszíni és a felszín alatti vizeket egymástól, de a gleccserek visszavonulását követően víznyelők és források alakultak ki a Duna felső – németországi – szakaszán, összekötve a folyót a kiterjedt barlangrendszerrel.

Az idő folyamán több hal is bejutott ebbe a barlangrendszerbe és alkalmazkodott a sötétben való élethez – kisebb méret, sápadt pikkelytelen test, apró szemek. A genetikai vizsgálatok alapján ez a csíkhal közeli rokona a sötét foltos kövi csíknak, aminek mérete a barlangi hal kétszerese és a mai napig a Duna vizeiben úszik.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.