Mérföldkőhöz ért az IBM a kvantum számítógépek fejlesztésében

Az IBM bejelentette, hogy mérföldkőhöz érkeztek a Google és más technológia óriásokkal szembeni versenyükben, ami a legerősebb kvantum számítógép megépítéséről szól.

Dario Gil, az IBM kvantum számítástechnika és mesterséges intelligenciával foglalkozó részlegének vezetője bejelentette, hogy a cég kutatói sikeresen elkészítettek egy 50 kvantumbites kvantumszámítógép prototípust – ami az első ilyen teljesítményű számítógép az egész világon.

“Mi most és mindeddig arra fókuszáltunk, hogy olyan technológiákat hozzunk létre, amivel értéket adhatunk az ügyfeleinknek és a világnak,” mondta Gil. “A képesség, hogy megbízhatóan üzemeltessünk több kvantum rendszert és online is elérhetővé tegyük őket, néhány éve még lehetetlen feladat lett volna. Mostanra, köszönhetően a tudomány és a mérnöki ismeretek hatalmas vívmányainak, képesek vagyunk már felnagyítani az IBM processzorokat egészen 50 kvantumbitre. Ezek a legújabb fejlesztések megmutatják, hogy gyorsan válnak majd elérhetővé a kvantum rendszerek és eszközök, amik előnyt jelenthetnek olyan problémák megoldásában, amik kívül esnek a klasszikus számítástechnikán.”

A kvantum számítógépek, ami még ezek után is csak az első lépéseit teszi meg a világban, a kvantum fizika törvényeit használja arra, hogy a jelenlegi számítógépeket megszégyenítő számítási sebességet érjen el bizonyos műveletekben.

Seth Lloyd, az MIT gépész mérnök professzora, szerint az IBM tudósinak még több problémát meg kell oldaniuk a rendszer tökéletesítéséhez, de az 50 kvantum bites rendszer bejelentését ő is egy jelentős előrelépésnek tekinti.

Az IBM tervei szerint 2017 végére egy 20 kvantum bites rendszert elérhetővé fognak tenni az ügyfeleik számára az IBM Q rendszerén keresztül.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.