Mesterséges egér embriót hoztak létre, őssejtekből

Kutatóknak először sikerült őssejtek segítségével mesterséges egér embriókat létrehozni. Két őssejt típusból létrehoztak egy 3 dimenziós “állványzatot”, amivel megtudták figyelni a sejtek elrendeződését és kommunikációját a különböző fejlődési szakaszokban.

A fejlődési folyamat akkor kezdődik, amikor a petesejtet megtermékenyíti a hímivarsejt, ami által az úgynevezett zigóta jön létre. 24 órával később, a még mindig egysejtű zigóta véghez viszi első osztódását és elkezdi kialakítani az embriót. Ebben a szakaszban az embriót még szabadon mozgó őssejt “labdák” építik fel, viszont amikor az embrió blasztocisztává fejlődik, ezek gyorsan szétválnak három különböző típusra.

Azok a sejtek, amik majd az embrió testének felépítéséért lesznek felelősek, az embrionális őssejtek, a blasztociszta végén kezdenek csoportosulni. A második típust extra embrionális trofoblaszt őssejteknek hívják, amik elvándorolnak a többi sejttől, és létrehozzák a placentát. A harmadik típus, a primitív endodermális sejtek, amik létrehozzák a peteburkot, ami szükséges tápanyagokkal látja el a növekvő szerveket.

A tudósokat, ennek a három típusú sejtnek a fejlődés közbeni elrendezése és kommunikációja érdekelte, és a legutóbbi tanulmányukban azt vizsgálták, hogy ez létrehozható-e laboratóriumban. A teszt előtt, az embrionális és a trofoblaszt őssejteket elhelyezték, egy három dimenziós állványon. Az őssejtek két típusa, képes volt növekedni és úgy rendeződni a kísérlet alatt, mint ahogyan a természetesen fejlődő embriókban is megfigyelhető.

“Tudjuk, hogy a különböző típusú őssejtek közti kommunikáció nagyon fontos a fejlődésben, de ami az új kísérletben igazán meglepő, hogy láthatóvá vált, hogy ez valódi együttműködés – a sejtek ténylegesen irányítják egymást,” mondta a tanulmány vezetője, Magdalena Zernicka-Goetz. “Ez az együttműködés nélkül, a megfelelő forma és alak nem jöhetne létre, ahogyan a biológiai mechanizmusok sem lennének aktívak a megfelelő időben.”

A kutatók képesek voltak megfigyelni, hogy az “embrió” hogyan növekszik és fejlődik, de nem valószínű, hogy ebből valaha életképes magzat jöhetne létre. Először is hiányzik belőle a harmadik típusú őssejt, ami miatt nem alakulna ki a peteburok és a placenta sem jönne létre teljesen, emiatt az embrió nem fejlődne egészségesen.

Ennek a kutatási területnek a legnagyobb akadálya, az emberi embriók hozzáférhetősége, amit ez a kutatás megoldhat úgy, hogy mesterséges “embriókat” hoznak létre.

Forrás: iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.