Millióknak segíthet a kukorica tápértékének genetikai feljavítása

Egy új tanulmány szerint a tudósok új hatásos módszert találtak rá, hogy megnöveljék a kukorica – a világ legelterjedtebb növényi árúja – tápértékét azzal, hogy olyan baktérium gént ültetnek a növénybe, ami a metionin termelést teszi lehetővé.

A Rutgers Egyetem kutatóinak felfedezése akár több millió, a fejlődő országokban élő – mint például Dél Afrika -, ember hasznára válhat, akik főleg a kukoricától függenek mint alapvető élelemforrás. Ezen felül a felfedezés világszerte lényegesen csökkentheti az állati takarmányok árát, ezzel csökkentve a hús árát is.

“Feljavítottuk a kukorica tápértékét, ami a Föld legtöbbet termelt növényi árúja,” mondta Thomas Leustek, a tanulmány társszerzője. “A legtöbb kukoricát állati takarmányként használják, viszont hiányzik belőle a metionin – egy kulcsfontosságú aminosav – és mi egy hatékony módot találtunk a hozzáadására.”

A húsban található metionin az egyike a kilenc esszenciális aminosavnak, szerepe van a szövetek növekedésében és sérülések esetén annak javításában, a bőr és a haj színének és rugalmasságának és a körmök keménységének megőrzésében. A metioninban lévő kén megvédi a sejteket a szennyeződésektől, lelassítja az öregedésüket és létfontosságú szerepe van a szelén és a cink elnyelésében.

“Évente több milliárd dollár értékű szintetikusan előállított metionint kevernek a kukorica közé, ezzel orvosolva a tápanyag természetes hiányát,” mondta Joachim Messing, a tanulmány rangidős szerzője.

“Ez egy drága energia igényes folyamat,” mondta Messing. “A metionint azért adják hozzá mert az állatok nem nőnének nélküle. Azokban a fejlődő országokban, ahol a kukorica alapvető élelmiszer, ugyanilyen fontos a metionin az emberek szempontjából is, különösen a gyerekekre nézve. Ez egy olyan létfontosságú tápanyag mint a vitaminok.”

A tudósok szerint a csirke tápokat általában kukorica és szója keverékekből állítják elő ezért a metionin az egyetlen esszenciális kéntartalmú aminosav, ami hiányzik belőlük.

A kutatók az E. coli baktérium egyik génjét helyezték át a növény genomjába, amit utána több generáción át vizsgáltak. A gén csak a növény leveleiben indította meg a metionin termelést ezzel elkerülve hogy a növényben mérgező melléktermékek halmozódjanak fel. Az eredmények szerint a kukorica szemekben 57%-al nőtt a metionin mennyisége.

A kutatók ezután végrehajtottak egy kísérletet csirkékkel is, amivel bemutatták hogy a módosított kukorica önmagában elég tápanyagot biztosít számukra.

“Meglepetésünkre a növények növekedésére mindez nincs hatással,” mondta Messing.

A fejlett országokban a metionint az emberek nagy része a húsból szerzi meg, amíg a fejlődő országokban kevesebb hús kerül az asztalra és a gazdák egy része kukoricát termel a családja ellátására.

“A tanulmányunk megmutatja, hogy nem kell metionin étrend-kiegészítőket vagy drága metioninban gazdag ételeket venniük,” mondta Messing.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.