Milyen hatással volt Fukushima a világra?

“Nem kell aggódnunk,” mondta Nikolaos Evangeliou, a Norvég Levegő Kutatásért Intézettől, aki csapatával egy globális felmérést végzett a japán Fukushima-Daiichi atomerőmű három reaktorának leolvadása által kibocsátott sugárzás hatásairól, amit egy 2011-es szökőár okozott.

Evangeliou csapata kiszámolta, hogy a Föld lakossága mennyire volt kitéve a cézium két rádióaktív izotópjának a jelenlegi adatok szerint. Ezek az adatok egy globális megfigyelő állomás hálózattól származnak, amiknek a feladata a környezetben lévő sugárzás felügyelete.

“A sugárzás több mint 80%-át az óceánok és más vizek nyelték el, így szerintünk a globális népesség volt legkevésbé kitéve a hatásának,” mondta Evangeliou. “Az emberek világszerte 0,1 millisievert sugárzást kaptak, ami egy röntgenfelvételnek megfelelő.”

Hatás az élővilágra

Még Japánban is az emberek átlagosan csak 0,5 millisievertnek voltak kitéve, ami megközelíti a levegőben lévő radon gázból szerzett sugárzás éves mértékét. Ez soknak tűnhet viszont ha összehasonlítjuk ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban az átlagos háttérsugárzás 2,7 millisievert évente, már nem is tűnik olyan nagynak.

Nem meglepő módon azok kapták a legnagyobb sugárzást, akik a reaktorokhoz közeli területeken laktak, de még ezeken a területeken is a katasztrófát követő első három hónap alatt az őket érő sugárzás mértéke 1 és 5 millisievert között mozgott. Azonban még ez a mennyiség is rendkívül alacsonynak számít – egy tipikus CT felvétel 15 millisievertnek felel meg például – amíg a sugárbetegség kialakulásához a testsúlytól függően átlagosan 1000 millisievertre van szükség.

De a csapat szerint az erőmű körüli élővilág nem volt ilyen szerencsés. Már korábban is megfigyelték, hogy Fukushima körül jelentősen csökkent a madarak száma 2011 és 2014 között.

“Más fajok – rovarok és emlősök – csökkenéséről is beszámoltak már,” mondta Evangeliou.

Azonban ha az 1986-as Chernobyl-i katasztrófához hasonlítják az sokkal komolyabb problémákat okozott mint a Fukushimai, mivel az ottani sugárzás nagyobb sűrűbben lakott területeket is érintett.

Forrás: researchgate.net

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.