Mindössze 250 fős lehetett az amerikai őslakosok alapító népcsoportja

A Kansas Egyetem antropológiai genetikusai egy nemzetközi közreműködés keretében arra keresik a választ, hogy mekkora volt az Amerikát benépesítő őslakosok eredeti közössége.

Rengeteg korábbi tanulmány igyekszik új adatokat feltárni az ősi amerikai közösségekről, azonban eddig nem született egyetértés abban, hogy mekkora lehetett a földrészt eredetileg meghódító népesség – akiktől az amerikai őslakosok származnak. Az új vizsgálat szerint az eredetileg Szibériából érkező embertömeg valójában csupán megközelítőleg 250 főt számlált.

A pár száz alapítóból idővel 40 millió őslakos lett, akiknek mivel a kontinens különböző részein eltérő körülmények között éltek, ezért más evolúciós hatások érték őket és más tulajdonságok voltak előnyösek a számukra.

A kutatók a vándorlási útvonal mentén élő népességből  – egy kínai, 10 szibériai és 10 amerikai őslakos népcsoportból – vett DNS minták kilenc nem kódoló régióját vizsgálták. A szibériai népcsoportok mintáit a Szovjet Únió bukása után közvetlenül gyűjtötték össze – a kutatócsoport már jó ideje foglalkozik ezeknek a csoportoknak a kutatásával. A kutatócsapat ezen felül már olyan kutatásokban is részt vett mint az eszkimó népesség és a szibériai népcsoportok összehasonlítása.

“Nehéz ennyire visszamenni az időben és végigkövetni a népességet, azonban meg tudjuk határozni az átmeneti genetikai diverzitást és fel tudjuk becsülni a mutációs ütemet a különböző területeken,” mondta Michael Crawford, a kutatás vezetője.

A kutatók eredetileg 2015-ben jöttek rá, hogy az amerikai őslakosok ősei Szibériából a mai Alaszka területére vonultak 23000 évvel ezelőtt. Ennek az alapító csoportnak az utódai az elkövetkező 8000 évben két további csoportra bomlottak – az Athabaszkuszokra és Amerindianokra.

Ebben a tanulmányban a kutatók Kínától egészen Dél Amerikáig több őslakos csoport DNS-ét megvizsgálták – amivel több mint 15000 éves időtávlatot fedtek le. Ezzel az volt a céljuk, hogy meghatározzák mekkora lehetett a kontinens benépesítésére érkező eredeti embercsoport. Ennek a megállapításához genetikai adatok segítségével felállított izolációs-migrációs számítógépes szimulációt használtak. A különböző szimulációk mind azt az eredményt hozták, hogy a kezdeti populáció mérete 229 és 300 fő között mozgott, amiből további tényezők figyelembevételével a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az őslakosok ősei egy megközelítőleg 250 fős csoportot alkottak.

Ennek a palacknyak-hatásnak a felfedezése jelentős hatással bírhat az amerikai őslakosokkal kapcsolatos genetikai kutatásokban, azonkívül más általánosabb genetikai tanulmányokat is új perspektívába emelhet. A csapat szerint ezen felül egy rendkívül érdekes képet kaptak Amerika benépesítéséről, ami 50 fős közösségek növekedése és felbomlása következtében 15000 év alatt egészen a mai Argentínáig eljutott.

Forrás: scielo.br

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.