Mindössze 4 nap alatt eltűnt egy kanadai folyó

Kanada egyik legnagyobb gleccserének a klímaváltozás miatt bekövetkezett olvadása megváltoztatta egy folyó folyását déliről északi irányúvá.

A Kanada északi részén húzódó Kaskawulsh gleccser már több mint egy évszázada van visszavonulóban, de a 2016-os meleg tavasz miatti szokatlanul megnőtt az olvadás üteme. Dan Shugar, a Washington Egyetemről, munkatársaival műholdfelvételeket és drónokkal készített képeket hasonlítottak össze a tavak és folyók mederváltozásairól gyűjtött adatokkal, hogy megállapítsák hová folyik majd a víz a gleccserből. Ez a 2016-os olvadás egy megfagyott falú kanyont formált, ami a vizet a déli Alsek folyóba irányította az északi Slims folyó helyett – amit már több mint 300 éve a gleccser táplál.

Ez az első példa rá, hogy ilyen átrendeződés történjen a modern folyó rendszerben. Viszont a tudományosan ‘kaptúrának‘ nevezett jelenség a klímaváltozás hatására egyre gyakoribbá válhat a tanulmány szerzői szerint. Ezek a változások jelentős hatással lehetnek a folyó menti közösségekre és az ökoszisztémákra, melyeknek szükségük van az olvadás során létrejövő friss vízre és a gleccserekből jövő tápanyagokra.

“Eddig a legtöbb tudományos munka a gleccserek és a klímaváltozás kapcsán, a tengerszint változására fókuszált,” mondta Shugar. “A mi tanulmányunk igyekszik rávilágítani, hogy milyen alábecsült és váratlan hatásai lehetnek a gleccserek visszavonulásának.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.