Kategóriák Tech

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy hónap leforgása alatt képesek voltak olyan navigációs képességeket biztosítani a számukra, mint amilyenekkel a tökéletesen látó egerek rendelkeztek. A vizsgálat szerint a kezelt egerek képesek voltak a mozgás, a fényerő változásának és a képek részleteinek megállapítására is.

A kutatók szerint a módszert a következő három évben akár azokra az emberekre is képesek lesznek majd átültetni, akik a retinájuk degenerációja miatt vesztették el látásukat. Ezekkel a betegségekkel szemben jelenleg csak megelőző vagy a betegség lefolyását lassító kezelések állnak a páciensek rendelkezésére, ezért ez hatalmas jelentőségű lehet, mivel legalább részlegesen visszaállíthatja a látást.

Csak a makuladegeneráció például minden tizedik 55 év feletti embert érint világszerte – megközelítőleg 170 millió ember -, de más örökletes genetikai hibák miatt megvakuló emberek száma is a többmilliós nagyságrendbe tartozik.

A kutatók elmondása szerint a részlegesen vagy teljes mértékben látásképtelen embereknek komoly problémákkal kell szembenézniük a mindennapi életben, mivel a városok és épületek kialakítása általában nem kedvez számukra. És bár egyre nagyobb erőfeszítések történnek a látássérültek mindennapi életének megkönnyítésére, mindez komoly költségekkel jár.

Noha már léteznek elektromos implantátumok, amelyekkel részlegesen visszaállítható a látás, ezek általában igen rossz felbontással dolgoznak – mindössze pár száz pixellel a természetes látás többmilliónyi pixelével szemben -, és a probléma genetikai úton történő kezelése is igen bonyolult; például a retinitis pigmentosa betegségért több mint 250 génmutáció felelős. Ezeknek a géneknek a 90 százaléka valamilyen módon ártalmas a retina fotoreceptor sejtjeire nézve, viszont a retina más sejtjeit érintetlenül hagyja, így ezek akár évtizedekkel a teljes látásvesztést követően is teljesen egészségesek maradnak.

Az új kísérletben a kutatók vak egerek retinájának ganglion (idegdúc) sejtjeit tették a fényre érzékennyé.

Az általuk használt technológia már 20 éve is létezett, és a mai génszerkesztő technikákhoz hasonlóan vírusokat használ a gének átviteléhez. A mostani kísérletnél az volt a cél, hogy olyan géneket ültessenek az egerek ganglionsejtjeibe, melyek a zöld szín érzékeléséhez szükséges receptorok adatait tartalmazzák. Normális esetben ezek a gének egyedül a fotoreceptor sejtekben aktívak, viszont a ganglionsejtekbe történő ültetésükkel a normálisan fény érzékelésére alkalmatlan sejtek is képessé válnak a zöld fény érzékelésére, aminek jeleit az agyba is továbbítják.

Az egerek tesztelése során a korábban vak állatok annyira felépültek, hogy viselkedésük alapján lehetetlen volt megkülönböztetni őket egészséges társaiktól. Míg azonban az egerek esetében a beavatkozás viszonylag egyszerű volt, addig az emberek esetében valószínűleg több ezerszer ennyi sejt átalakítására lenne szükség – pusztán a szemek közötti méretkülönbség miatt, mindazonáltal a vizsgálatok alapján technológiai szempontból ennek nincs akadálya.

A kutatócsapat már több évtizede dolgozik a látás visszaállítás kérdésén, és már rengeteg, a mostaninál lényegesen összetettebb módszer lehetőségeit is megvizsgálták. De míg ezeknek a módszereknek egy része sikeresnek bizonyult, lényegesen rosszabb eredményeket produkáltak az egészséges látáshoz viszonyítva, még akkor, is amikor a most is használt receptorok beültetésével próbálkoztak – csak más technikával.

Az új kísérletek során így egy vírus segítségét vették igénybe, amely a ganglion sejtek megfertőzésével juttatta be az új géneket. Ennek eredményeként  a korábban vak egerek sokkal részletesebb látásra tettek szert, ami az idő előrehaladtával sem romlott le.

A sikereken felbuzdulva a kutatók már elkezdték összegyűjteni az emberi klinikai vizsgálatok elindításához szükséges forrásokat – amit tovább segít az is, hogy a kezelési eljárás embereken történő alkalmazását már 20 évvel ezelőtt engedélyezték.

Forrás: nature.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.