Mindössze pár forintból elkészíthető egy mikrolabor-chip

A Stanford Orvosi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új eljárást, amivel előállítható egy diagnosztikai mikrolaboratórium (más néven LOC), mindössze egy hétköznapi tintasugaras nyomtató segítségével. A technika emellett a mikrofluidikát és az elektronikát ötvözi, ami lehetővé teszi a sejtek kutatási és klinikai vizsgálatát.

“Az előállítási költsége mindössze 1 cent/chip (~3Ft), ami forradalmasíthatja az orvosi vizsgálatokat, ahogyan az olcsó genetikai vizsgálat is korábban,” mondta Ron Davis, a Stanford Genetika Technológia Központ professzora és igazgatója.

A technológia felhasználható a világ minden részén, de a fejlődő országokban különösen nagy súlya lehet, ahol a korai szűrővizsgálatok hiánya miatt a rákos megbetegedések nagyobb számmal végződnek halállal. Más halálos betegségek, mint a malária, tuberkolózis és a HIV elterjedtsége is nagy problémát jelent ezekben az országokban.

A betegségek korai felismerése az egyik legnagyobb esélyünk, hogy hatékony kezeléseket fejlesszünk ki“, mondta Rahim Esfandyarpour, a kutatás vezető szerzője.

A technológia két részből tevődik össze. Az első egy szilikon mikrofluidikus kamra, amiben elektromos szálak futnak és ez szolgál majd a sejtek helyéül is. A másik rész egy egyszerű tintasugaras nyomtató, amivel az elektronikus szalagokat egy rugalmas poliészter anyagra lehet nyomtatni, egy bárki által megvásárolható elektromosan vezető tinta segítségével.

“Azért terveztük így az eszközt, hogy ne legyen szükség steril munkaközegre vagy képzett személyzetre az előállításához,” mondta Esfandyarpour. “Így egy chip akár 20 perc alatt elkészíthető.

A tipikus eljárásokkal szemben, ez nem használ fluoreszkáló vagy mágneses címkéket a sejtek nyomon követéséhez, hanem az elektronikus szálakon futó töltés választja szét a sejteket a kamrában. Ez jelentősen javítja az eljárás pontosságát és sokkal gyorsabb a korábbi módszerekhez képest.

Az eszköz kis mennyiségű minta vizsgálatát is lehetővé teszi, és akár egyetlen sejtet is el tudnak választani az elegyből a használatával.

Ezek a chip-ek nagyságrenddel olcsóbbak a korábbi technológiai eszközöknél, mint például az áramlási citométer gép, ami önmagában 100 000 dollárba ( ~30 millió Forint) kerül és ez még nem foglalja magába a fenntartási és üzemeltetési költséget.

A kihívás az egészben az volt, hogy hogyan tudunk egy ilyen összetett technológiát olcsóbbá tenni,” mondta Davis. “A genetika projekt rengeteget változtatott az orvosláson, és mi továbbra is azon szeretnék dolgozni hogy más technológiákat is olcsóbbá és elérhetőbbé tegyünk.”

Forrás: knowridge.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.