Kategóriák Egészség

Mindössze pár forintból elkészíthető egy mikrolabor-chip

A Stanford Orvosi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új eljárást, amivel előállítható egy diagnosztikai mikrolaboratórium (más néven LOC), mindössze egy hétköznapi tintasugaras nyomtató segítségével. A technika emellett a mikrofluidikát és az elektronikát ötvözi, ami lehetővé teszi a sejtek kutatási és klinikai vizsgálatát.

“Az előállítási költsége mindössze 1 cent/chip (~3Ft), ami forradalmasíthatja az orvosi vizsgálatokat, ahogyan az olcsó genetikai vizsgálat is korábban,” mondta Ron Davis, a Stanford Genetika Technológia Központ professzora és igazgatója.

A technológia felhasználható a világ minden részén, de a fejlődő országokban különösen nagy súlya lehet, ahol a korai szűrővizsgálatok hiánya miatt a rákos megbetegedések nagyobb számmal végződnek halállal. Más halálos betegségek, mint a malária, tuberkolózis és a HIV elterjedtsége is nagy problémát jelent ezekben az országokban.

A betegségek korai felismerése az egyik legnagyobb esélyünk, hogy hatékony kezeléseket fejlesszünk ki“, mondta Rahim Esfandyarpour, a kutatás vezető szerzője.

A technológia két részből tevődik össze. Az első egy szilikon mikrofluidikus kamra, amiben elektromos szálak futnak és ez szolgál majd a sejtek helyéül is. A másik rész egy egyszerű tintasugaras nyomtató, amivel az elektronikus szalagokat egy rugalmas poliészter anyagra lehet nyomtatni, egy bárki által megvásárolható elektromosan vezető tinta segítségével.

“Azért terveztük így az eszközt, hogy ne legyen szükség steril munkaközegre vagy képzett személyzetre az előállításához,” mondta Esfandyarpour. “Így egy chip akár 20 perc alatt elkészíthető.

A tipikus eljárásokkal szemben, ez nem használ fluoreszkáló vagy mágneses címkéket a sejtek nyomon követéséhez, hanem az elektronikus szálakon futó töltés választja szét a sejteket a kamrában. Ez jelentősen javítja az eljárás pontosságát és sokkal gyorsabb a korábbi módszerekhez képest.

Az eszköz kis mennyiségű minta vizsgálatát is lehetővé teszi, és akár egyetlen sejtet is el tudnak választani az elegyből a használatával.

Ezek a chip-ek nagyságrenddel olcsóbbak a korábbi technológiai eszközöknél, mint például az áramlási citométer gép, ami önmagában 100 000 dollárba ( ~30 millió Forint) kerül és ez még nem foglalja magába a fenntartási és üzemeltetési költséget.

A kihívás az egészben az volt, hogy hogyan tudunk egy ilyen összetett technológiát olcsóbbá tenni,” mondta Davis. “A genetika projekt rengeteget változtatott az orvosláson, és mi továbbra is azon szeretnék dolgozni hogy más technológiákat is olcsóbbá és elérhetőbbé tegyünk.”

Forrás: knowridge.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.