Minél nagyobb a jövedelmek közötti különbség, annál nagyobb kockázatot vállalnak az emberek

Az Észak Karolina Egyetem és a Kentucky Egyetem tudóscsapatának új kutatásai azt sugallják, hogy a társadalomban a jövedelmi egyenlőtlenség, arra készteti a szegényebb rétegeket, hogy egyre nagyobb kockázatokat vállaljanak a helyzetük javítására.

Az egyáltalán nem titok, hogy sokan a gazdaság alján szeretnének feljebb kerülni, és az sem, hogy a jövedelmi egyenlőtlenség is egyre nagyobb, szinte minden fejlettebb országban a világon. Hogy jobban megvizsgálják ennek az egyenlőtlenségnek a hatásait a kutatók két kísérletet dolgoztak ki.

Az elsőnél online önként jelentkezőket kértek meg, hogy egy szerencsejátékkal játszanak. A játékosoknak megmutatták az előző játékosok átlagos eredményeit – ezeket az adatokat viszont a tudósok úgy módosították, hogy a játékosok felénél a legjobb korábbi játékosok lényegesen többet kerestek, míg a többieknek egy olyan képet festettek le hogy a játékosok eredményei között nagyon kicsi a különbség.

Ezután megkérdezték a játékosoktól, hogy mekkora nyereményig kell szerintük eljutniuk hogy sikeresek legyenek. Ezután a játékosoknak lehetősége volt téteket tenni, amivel akár valódi pénzt is nyerhettek. A lehetőségeket a kutatók úgy rendezték, hogy minél nagyobb a kockázat egy tétnél, annál nagyobb a nyeremény – ami általános a szerencsejátékoknál.

A kutatók az eredmények vizsgálata után arra jutottak, hogy azok a játékosok, akik úgy tudták, hogy az elődeik között többen nagy nyereményekhez jutottak, kockázatosabb téteket tettek a nagyobb jutalom reményében. Emellett nagyobb késztetést is mutattak a játék előtt mint a másik csoport játékosai.

A másik kutatás során a kutatók a Google keresések adatait vizsgálták és arra jutottak, hogy azokban az amerikai államokban ahol a legnagyobb a jövedelembeli különbség, lényegesen többen keresnek rá a kockázatos pénzszerzési lehetőségekre, mint amilyen a lottó vagy más hasonló szerencsejátékok.

A kutatók végkövetkeztetése az volt, hogy minél nagyobb a különbség az emberek jövedelme között, az alacsonyabb keresetűek annál nagyobb kockázatokat hajlandóak vállalni a felemelkedésükre, és ez a kutatók szerint több rendkívül káros végkimenetelhez is vezethet.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.