A módosított kukorica képes meggátolni a rajta növekvő penész méregtermelését

Egy csendes gyilkos bujkál a hétköznapi ételekben. Egy penész által kiválasztott rákkeltő méreganyag, ami több ezrek életét követelte világszerte és több millió tonna fertőzött termény kidobásához vezet évente.

Azonban egy új megközelítés segíthet a méreg termelésének a meggátolásában, még akkor is ha a penész már elkezdett növekedni.

Monica Schmidt, az Arizona Egyetemről, munkatársaival együtt genetikailag módosított egy maréknyi kukorica táblát, úgy hogy azok úgynevezett gátló RNS-t szabadítsanak fel, amivel képesek elcsendesíteni a penészgomba méreganyag termelésért felelős génjeit.

Ez a GM kukorica kordában tartja az Aspergillus gombát a kukoricacsöveken, és a mérgező aflatoxin kiválasztását is megakadályozza, ami májelégtelenséghez és rákos megbetegedésekhez vezet.

A csapat ezután szándékosan megfertőzte GM kukoricatáblákat és több nem módosított kontroll csoportot, majd a penész növekedését hónapokig nyomon követték. A penész mindkét csoporton megtelepedett, de amíg a nem GM kukoricán nagy koncentrációban volt jelen a méreganyag, addig a gén módosított változaton nem mutatták ki a toxint.

Megtörni a penészt

Annak ellenére hogy ez a technika csak növekedő növényeknél működik és a toxinokat elnyomó képesség a tárolás alatt már nincs jelen, még így is hasznos lehet a felfedezés.

“Tudjuk hogy a betakarításkor mért aflatoxin szintek a tárolás alatt meg fognak ugrani. Így ha a kiindulási szintet nullára tudjuk csökkenten, akkor reményeink szerint méreganyag koncentrációja a súlyosan mérgező szint alatt marad,” mondta Renée Arias, az USA Mezőgazdasági Minisztériumának növény patológusa,” A betakarítás előtti csökkenéssel már a csatát félig megnyertük.”

A nedvesség és a levegő távol tartása a tárolt gabonaféléknél kulcsfontosságú a penész növekedésének meggátolásában és a rovarokat is távol tartja.

Az USA-ban és Európában a termés csökkenés általában gazdasági kérdés, viszont Afrikában, ahol gyakoriak a családi farmok, élet és halál között dönthet. Azoknak a száma, akik aflatoxinnal fertőzött növényeket esznek, a becslések szerint elérheti a 4,5 milliárd főt is a fejlődő országokban.

“Olyan helyeken mint Uganda, Etiópia és Kenya a két fő termény a mogyoró és a kukorica, és mindkettőjük hordozhat aflatoxint,” mondta Arias. “A választás lehetőség vagy megeszik vagy éhen halnak.”

Veszélyben a nők

Az afrikai Aflatoxin Kontroll felmérése szerint az aflatoxin különösen a szegénységben élőket és a nőket érinti, akik a legtöbb afrikai országban a mezőgazdasági munka nagy részét végzik, ezért sokkal jobban ki vannak téve a mérgező penész spóráinak.

Arias szerint a méregtermelést elcsöndesítő technikát más terményeknél is felhasználhatják, mint amilyenek a hüvelyesek, a rizs és a bab.

Viszont mivel a penészgomba genetikája területenként eltérő, ezért helyi DNS mintákat kell gyűjteni mielőtt a technikát élesben is bevetnék.

“Ez egy labor kísérlet volt,” mondta Jeffrey Cary, az USA Mezőgazdasági Minisztérium molekuláris biológusa. “Ez a bizonyíték majd akkor igazolódik csak be, ha már látjuk hogy ez a megközelítés a kinti földeken is életképes, ahol a környezet folyamatosan változik.”

A kísérletek alatt a toxin termelést ugyan meg tudták akadályozni, de a penész növekedését nem. Schmidt szerint ez lehet a következő nagy kihívás a penész elleni küzdelemben.

Forrás: newscientist.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..