Molekulákat hűtöttek közel abszolút nulla fokra

Az Imperial College London, Blackett Laboratórium és a Hideg Anyag Központ kutatócsapata egy új módszert talált, amivel a molekulákat képesek még közelebb hűteni az abszolút nulla fokhoz. A most megjelenő tanulmányukban a csapat tagjai leírják a két lépcsős technika működését és ötleteket is adnak annak a lehetséges jövőbeni felhasználásához.

A tudósok már egy ideje képesek közel abszolút nulla fokra hűteni atomokat és nem olyan régen már csak egy 50 billiomod fokos különbség választotta el őket a határtól. Azonban ugyanezt molekulákkal is megtenni már lényegesen nehezebb feladat, azonban most felfedezték, hogy két tradicionális technika felhasználásával a molekulák az eddiginél sokkal közelebb hozhatóak az abszolút nulla fokhoz.

A kutatók kalcium monofluorid molekulákat használtak amiket mágnesek segítségével tartottak a helyükön és lézerekkel lassították le őket – ezzel csökkentve a hőmérsékletüket is. Ahhoz hogy tovább hűtsék a molekulákat a tudósok két lézert lőttek egymásnak, ami egy elektromágneses mezőt hozott létre. Ez a mező folyamatosan további energiát vont el a molekulákból, ezzel tovább hűtve őket. Ennek a két módszernek a segítségével a tudósok 50 milliomod foknyi távolságra hűtötték a molekulákat az abszolút nulla foktól.

Amikor a tudósoknak korábban ugyanezt sikerült atomokkal elvégezni, azt egy sornyi új tanulmány követte, amikben az atomok tulajdonságait vizsgálták új módszerekkel. Most egy hasonló technikával felfegyverezve amivel ugyanezt molekulákkal is véghez vihetik, valószínűleg hasonló hullám indulhat el.

A molekulák ezen a hőmérsékleten már rendkívül lassan mozognak, ami megkönnyíti a vizsgálatukat és ugyanígy a reakciók lelassításával képesek lehetnek kideríteni, hogy pontosan mi is történik. Ezen felül a kutatók a lelassulás miatt a molekulák részecskéi közötti interakciókat is képesek lehetnek megfigyelni.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.