Kategóriák Űr

Most először érzékeltek feketelyukba hulló anyagot

Brit csillagászok számoltak be az első esetről, amikor sikerült észlelni feketelyukba zuhanó anyagot. Az anyag a fénysebesség 30%-ával  hatolt be a milliárd fényévre lévő PG211+143 galaxis közepén lévő feketelyukba. A Leicester Egyetem kutatói által vezetett vizsgálatban az Európai Űrügynökség röntgen teleszkópja által gyűjtött adatokat használták fel.

A feketelyukak gravitációs mezeje annyira erős, hogy még a fény sem menekülhet a markából. Csillagászati szempontból is nagy jelentőségük van mivel a legjobb hatásfokú módot jelentik az anyagból történő energia kivonásra. Ennek a következményeképp a gázokat elnyelő feketelyukak felelősek az Univerzum legenergiaígényesebb jelenségeiért.

A Tejút-rendszerhez hasonlóan szinte mindegyik galaxis közepén egy úgynevezett szupermasszív feketelyuk található, aminek tömege a Nap tömegének több milliárdszorosát is elérheti. Amennyiben megfelelő mennyiségű anyagot nyelnek el éppen, a feketelyukak rendkívül világos kvazárokká változhatnak.

Azonban a feketelyukak annyira tömörek, hogy a gázok szinte mindig csak keringenek körülöttük és csak ritka esetben esnek a lyukba. Azonban lyuk körül keringő gáz folyamatosan egyre közelebb kerül a feketelyukhoz és ez a keringése során rendkívül felgyorsul, ezzel egy forró világító masszává válik, ami a gravitációs erőt a csillagászok által megfigyelhető sugárzássá alakítja.

Az elméletek szerint a feketelyuk körül keringő gázok a lyuk forgásának megegyező irányba keringenek, viszont erre eddig nem találtak meggyőző bizonyítékot, sem arra, hogy egy lehetséges nem összeegyeztetett keringésnek milyen hatása van a feketelyukba zuhanó gázokra. Ennek pedig különösen nagy jelentősége van mivel a szupermasszív feketelyukak esetében a gáz szinte bármilyen irányból érkezhet.

Most a kutatók az Európai Űrügynökség teleszkópja által a PG211+143 galaxis irányából gyűjtött röntgen felvételeket adatait nézték át. A tőlünk több mint egy milliárd fényévre lévő galaxis a Bereniké Haja csillagképbe tartozik és a közepén egy kiemelkedően fényes kvazár található.

A kutatók eredményei szerint a kvazárból érkező spektrum erősen a vörös tartomány felé tolódott el, ami arra utal, hogy az anyag megközelítőleg a 100000 kilométer per másodperc – a fénysebesség 30 százaléka – esik a feketelyukba. Ezen felül a gáz látszólag nem kering a feketelyuk körül és csillagászati léptékben rendkívül közel helyezkedik el hozzá – a feketelyuk eseményhorizontjával kifejezett méretének hússzorosára.

A megfigyelés egybevág a korábbi szuperszámítógépeken végzett modellezés eredményeivel, ezzel megmutatva, hogy az egymásnak ütköző gázok képesek teljesen megállítani a keringésüket, ami miatt a közvetlenül a feketelyukba hullanak.

A tanulmány egy másik eredménye, hogy az eddigi elképzelésekhez képest sokkal gyakoribb lehet az, hogy a szupermasszív feketelyukak körüli gázok kaotikusan kavarognak nem pedig rendezett keringési pályán. Ezek a feketelyukak így sokkal több gázt tudnak elnyelni és ezáltal nagyobb össztömeget érnek el, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért vannak jelentős különbségek a feketelyukak mérete között.

Forrás: academic.oup.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.