Most először figyelték meg közvetlenül a bolygók fejlődésének eddig hiányzó láncszemét

A kutatók most először pillantottak meg egy 1,3 kilométeres sugarú égitestet a Naprendszer szélén. Már több mint 70 éve is születtek elméletek az ilyen kilométeres nagyságú testeknek a létezéséről, melyek szerint a bolygók képződésének egy fontos köztes lépését jelenti, az apró gáz- és porhalmazok és a bolygók között.

A Neptun után elhelyezkedő Kuiper-övet rengeteg kis méretű égitest alkotja – legismertebb közülük a Plútó. Az övet alkotó testek az elméletek szerint a Naprendszer keletkezésének maradványai. Amíg a Naprendszeren belül lévő aszteroidákra és más hasonlóan kis méretű testekre hatással volt a napsugárzás, valamint a bolygók gravitációja, addig a Kuiper-övben még a Naprendszer keletkezésének korai szakaszát idéző körülmények uralkodnak. Épp ezért az öv égitestjei tökéletes lehetőséget adnak a csillagászok számára, hogy a bolygók kialakulásának első lépéseit tanulmányozzák.

A Kuiper-övben keringő kilométeres nagyságú égitestek létezése egy már hosszú ideje elfogadott elmélet. Azonban a távolságuk, kis méretük és halványságuk miatt még a legmodernebb teleszkópokkal sem lehetett közvetlenül megfigyelni őket. Emiatt a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium most több csillag irányába fordította teleszkópjait, hogy megpillantsa az előttük elhaladó testek árnyékát. A kutatók összesen 60 óráig figyeltek meg megközelítőleg 2000 csillagot.

Az adatok vizsgálata során a kutatók találtak egy olyan eseményt, amikor az egyik vizsgált csillag elhalványult, ahogy egy kuiper-övi test elhaladt előtte. Az adatok további vizsgálata szerint az övben lévő égitestek száma lényegesen több lehet mint azt korábban gondolták. Ez támogatja azt a modellt miszerint a bolygók kilométeres átmérőjű égitestekként kezdik fejlődésüket miután az idő előrehaladtával bolygókká egyesülnek.

A kutatás egyik apropója, hogy a felfedezés nem az egyik hatalmas obszervatóriumnak, hanem kis költségvetés japán teleszkópoknak köszönhető, ezzel is mutatva, hogy nem csak a hatalmas projektek van létjogosultsága a mai világban.

Forrás: nature.com | Kép: Ko Arimatsu

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.