Most először mutatták meg, hogy a metán tényleg hozzájárul a felmelegedéshez

A kutatók most először mérték meg közvetlen módon a Föld felszínhez közel lévő metán üvegház hatásra gyakorolt hatását. Az Amerikai Energetikai Hivatal Lawrence Berkeley Nemzeti Laborjának kutatócsapata egy oklahomai vizsgálati területen követték végig a metán felmelegedésre gyakorolt hatását a 10 éves vizsgálati időszak alatt.

Az eredmények szerint a felszíni metán koncentrációja – és ezáltal az üvegházhatásra gyakorolt hatása – követte a 2000-es évek globális felmelegedés szünetét és annak a 2007-es évben történő ismételt fellendülését, amikor a metán szint is ismét emelkedni kezdett.

“Már hosszú ideje feltételezzük laboratóriumi mérések, elméletek és modellek alapján, hogy a metán egy fontos üvegházhatást okozó gáz,” mondta Dan Feldman, a kutatásról készült tanulmány vezető szerzője. “A mi munkánk közvetlenül méri, hogy a metán koncentrációjának növekedését a Föld légkörében milyen növekedéshez vezet az üvegházhatás tekintetében.”

Az üvegházhatást okozó gázok úgy fejtik ki a hatásukat, hogy a Föld által visszavert sugarak bizonyos hullámhosszát elnyelik. Ahogy a légköri koncentrációjuk változik, a jelenlegi kutatások szerint úgy változik az energia-elnyelőképességük is, azonban ezt eddig csak laborkísérletekkel igazolták a metán esetében.

A mostani vizsgálatban a kutatók hosszú távú nagy pontosságú mérések adatait elemezték ki, hogy elkülönítsék a metán üvegházhatásra gyakorolt hatásának alakulását. Ezt úgy sikerült véghezvinniük, hogy azt a hullámhossz tartományt – amin a metán kifejti hatását – vizsgálták, figyelembe véve más légköri tényezőket, mint a vízpára.

Az Energetikai Hivatal összesen három mérőállomást tart fenn, melyeknek célja, hogy megfigyeljék a légköri sugárzás változását. Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy többet tudjanak meg a Föld időjárási rendszerének alapvető működéséről, jelen esetben a légköri üvegházhatást okozó gázok és a felmelegedés közötti kapcsolatáról.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.