Most először sikerült helyreállítani a demenciás egerek memóriáját

A memória és a térbeli tanulási problémák visszafordítása a demencia kutatás egyik legfőbb célja. Eddig azonban nem rendelkeztünk elég ismerettel a demencia kialakulását elősegítő útvonalakról, hogy nagy előrelépéseket tegyünk ezen a területen.

A Temple Egyetem kutatói áttörték ezt az akadályt, most először sikerült állatoknál helyreállítani a tau által okozott sérüléseket az agyban – melyek például az Alzheimer kór egyik fő jellemzői.

“Megmutattuk, hogy képesek vagyunk beavatkozni a betegség kialakulását követően és farmakológiai megmenteni az egereket a tau miatt bekövetkező memória rendellenességektől,” mondta Domenico Praticò, az egyetem Farmakológia és Mikrobiológia Karának professzora és Alzheimer Központjának igazgatója.

A kutatók úgy jutottak el az áttöréshez, hogy először felfedezték, hogy a gyulladásokat okozó leukotriének szabályozása felborul az Alzheimer kór és más hasonló neurodegeneratív betegségben küzdő embereknél. Későbbi állatokon végzett kísérletekkel megmutatták, hogy a molekuláknak fontos szerepük van a betegségek későbbi szakaszaiban.

“A demencia kezdetén, a leukotriének próbálják megvédeni az idegsejteket, azonban hosszútávon sérüléseket okoznak,” mondta Praticò. “Ez a felfedezés után ki akartuk deríteni, hogy a leukotriének blokkolásával képes e visszaállítani a sérüléseket és ezzel ki tudja e javítani a memória és tanulási problémákat azoknál az egereknél, melyeknél már széles körben elterjedt a tau patológia.”

Hogy a betegség kései szakaszát emulálják – amikor már egyértelmű tünetei vannak a betegségnek – a kutatók olyan genetikailag módosított egereket használtak, melyeknél a koruk előrehaladtával fokozatosan alakul ki a tau patológia – ami az egereknél is memória és tanulási problémákat okoz. Amikor az állatok elérték a 12 hónapos kort – emberi korra átszámítva nagyjából 60 éves kornak felel meg – zileutonnal kezelték őket, ami egy olyan gyógyszer, ami megakadályozza a leukotriének létrejöttét.

16 hétnyi kezelést követően az állatokat útvesztő teszteknek vetették alá, hogy megállapítsák mennyire működik az emlékezetük és a térbeli tanulásuk. Kezeletlen kontroll egerekhez viszonyítva a kezelt egerek lényegesen jobban teljesítettek a teszteken – ami arra utal, hogy a memória problémáik egy része sikeresen helyreállt.

Hogy kiderítsék miért következett be a javulás, megmérték a leukotrién szinteket az állatoknál és a mérésekkel megállapították, hogy a kezelt egereknél 90%-al kevesebb volt ezekből a vegyületekből. Ezen felül az oldhatatlan tau – a szinapszisokat károsító fehérje – mennyisége is 50%-al alacsonyabb volt a kezelt egereknél. Az ezt követő mikroszkópos vizsgálatok során megállapították azt is, hogy a kezelt állatok agyi szinopszisai közel megkülönböztethetetlenek voltak egy normális hasonló korú egérétől, amíg a kezeletlen állatoknál lényeges leépülést láttak.

“A gyulladás teljesen eltűnt a gyógyszerrel kezelt tau egereknél,” mondta Praticò. “A terápia leállította az agyi gyulladás folyamatait, ezzel lehetővé téve a tau által okozott sérülések helyreállását.”

A felfedezés azért is különösen jelentős mivel a zileuton egy már ellenőrzött szer az asztma kezelésére – amelynél a tüdőben lévő leukotriének okoznak problémákat – használt gyógyszer, így a szer biztonsága miatt már nem kell aggódniuk a kutatóknak. Ennek köszönhetően a gyógyszer klinikai vizsgálatára sem kell sokat várnunk.

Forrás: link.springer.com Kép: Wikipedia

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.