Most először sikerült működőképes veseszövetet létrehozni

A kutatóknak most először sikerült emberi vese szövetet előállítani egy élőlényben, ami már képes a vizelet termelésére is. A Manchester Egyetem új tanulmányában ír erről a hatalmas előrelépésről a vesebetegségek kezelésének fejlesztésében.

A vese érgomolyagokat (glomerulus) – a szervet alkotó mikroszkopikus részek – emberi embrionális őssejtekből növesztették egy műanyag laboratóriumi tenyésztőedényen, amire a vese fejlődéséhez szükséges táptalajt helyeztek el.

A végeredményül kapott sejtekhez egy természetes szövet összekötéshez használt gélt adtak, amit ezután egy egér bőre alá fecskendeztek be. Három hónappal ezután a szövetek vizsgálata megmutatta hogy nephron-ok jöttek létre – amik a vese mikroszkopikus strukturális és működési egységei.

Az új szövetekben megtalálták a nephron-ok legtöbb szükséges alkotórészét – köztük a proximális kanyarulatos csatornával, a Bowman tokkal és a Henle csatornával – és az egérben emberi hajszálerek alakultak ki, hogy tápanyagokkal lássák el az új szervi kezdeményeket.

Azonban a mini veséknél nem alakultak ki nagy artériák, amik hiánya miatt a szerv működése csak a valódi szerv töredéke lehet. Emiatt a kutatók sebészekkel dolgoznak együtt, hogy műtéti úton helyezzenek artériákat az új vesékbe.

Hogy leteszteljék a mesterséges vesék működését, a kutatók Dextrant használtak – ami egy fluoreszkáló fehérje, ami beszínezi a nephron-ok működésekor a vérből kiszűrt vizelet szerű folyadékot. A kutatók ezután figyelemmel követték a jelölő anyag útját és az eredményeik alapján az sikeresen elérte az új szervet és vizelet képződött belőle.

“Minden kétséget kizáróan megmutattuk, hogy ezek a struktúrák vese sejtekként működnek, a vért megszűrve és vizeletet képezve belőle – azonban még nem tudjuk pontosan a funkciójuk hány százaléka létezik,” mondta Sue Kimber, a kutatás egyik vezetője.

“Ami kifejezetten izgalmas, hogy az emberi sejtekből alkotott struktúrák  amelyek kitűnő hajszáleres vérellátást alakítottak ki, képesek hozzákapcsolódni az egerek érrendszeréhez.”

“Ezt a struktúrát több száz glomerulus alkotja, az embereknél pedig több millió ilyen alkotja a veséket, szóval ez egyértelműen egy hatalmas előrelépés. Ez az elvi bizonyíték – azonban még sok munkára lesz szükség a jövőben.”

“Világszerte két millió vese elégtelenségben szenvedő embert kezelnek dialízissel vagy beültetéssel és szomorú módon további két millióan halnak meg, mivel számukra nem elérhetőek ezek a kezelések,” mondta Adrian Wool, a kutatás másik vezetője.

“Emiatt rendkívül izgatottak vagyunk – úgy érezzük, hogy ez egy nagy kutatási mérföldkő, ami egy napon a betegeknek is segíthet majd.”

Azonban a kutatók előtt még hosszú út áll, mivel az apró vese egységekhez még kivezető nyílást kell készíteniük – hogy a vizelet képes legyen eltávozni belőlük – és a jövőben szükségük lesz majd egy olyan technológiára is, amivel az új vese sejteket el tudják juttatni a beteg vesékhez.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.