Most először sikerült őssejteket létrehozni a CRISPR segítségével

A Gladstone Intézet kutatóinak először sikerült a CRISPR technológia felhasználásával őssejteket létrehozni az egerektől vett bőrsejtekből. Az újítás egy új lehetséges módot jelent ezeknek az értékes sejteknek az beszerzésére és fontos bepillantást enged a sejtek újraprogramozásának folyamatába.

“Ez egy új útvonal az indukált pluripotens őssejtek (iPSC) létrehozására, ami alapvetően eltér attól, ahogy eddig készítették őket,” mondta Sheng Ding, a tanulmány rangidős szerzője. “A kutatás kezdeténél nem hittük volna, hogy ez működni fog, azonban legalább meg akartunk próbálkozni a kérdés megválaszolásával: képesek vagyunk újraprogramozni egy sejtet a genomjának egy különleges részének feloldásával? És a válasz igen volt.”

A pluripotens őssejteket szinte bármilyen más sejtekké át lehet alakítani – és emiatt jelentős gyógyászati erőforrást jelentenek a jelenleg még gyógyíthatatlannak tűnő betegségek, például a szív elégtelenség, a Parkinson kór vagy a vakság kezelésében. A sejtek ezen felül kitűnő modellként szolgálnak a betegségek vizsgálatánál és az új gyógyszerek tesztelésénél is.

2006-ban az intézet egyik kutatója – Shinya Yamanaka – felfedezte, hogy a négy különböző fehérje felhasználásával őssejtekké képes alakítani a bőrsejteket. Az általa használt fehérjék – úgynevezett transzkripciós faktorok -, úgy működnek, hogy megváltoztatják a sejt által kifejezett géneket, kikapcsolva azokat a géneket, amik a sejtet bőrsejté alakítják és visszakapcsolva azokat, amik az őssejtekre jellemzőek.

Erre a munkára építve az új kutatásnál a csapat egy másik módszert is kidolgozott, ami nem ezeket a transzkripciós faktorokat használta, hanem egy elegyet adtak a sejtekhez. Az új kutatás azonban az eredmények alapján egy harmadik útvonalat talált, aminél CRISPR gén szerkesztő technika segítségével a bőrsejtek őssejtekké alakíthatóak.

“Az új módszer a iPSC-k előállítására hasznos lesz azoknak a tudósoknak, akik kihívásokba vagy nehézségekbe ütköznek az egyik megközelítéssel,” mondta Ding. “A mi megközelítésünk egy egyszerűbb módszerhez vezetett a iPSC-k előállításában vagy akár felhasználható a bőrsejtek közvetlen más sejttípusokra (mint amilyen a szív vagy az agysejtek) történő közvetlen átprogramozására.”

A CRISPR egy nagy erejű eszköz, amivel pontosan módosítható a genom úgy, hogy egyedi DNS szekvenciákat céloznak meg. Ezt a kiválasztott DNS részt, ezután vagy törlik, átmenetileg kikapcsolják vagy kicserélik egy másikra.

A csapat két olyan gént vett célba, amik csak az őssejtekben vannak kifejezve – a Sox2 és az Oct4. A transzkripciós faktorokhoz hasonlóan, ezek a gének bekapcsolják az őssejtek többi génjét, amíg kikapcsolják a más sejttípusokra jellemző géneket.

A kutatók arra is rájöttek hogy a sejtek újraprogramozásához elég ha az egyik gént sikeresen aktiválják – a genom egy bizonyos részének a megcélzásával már sikeresen elindították az őssejtek létrejöttéhez vezető láncreakciót.

Összehasonlításképp, az eredeti módszernél ehhez négy különböző transzkripciós faktorra van szükség és a faktorok általában több ezer különböző genetikai területet céloznak meg.

“A tény, hogy egy terület modulációja elég, nagyon meglepő,” mondta Ding. “Most, azt akarjuk megérteni, hogy ez a folyamat hogyan terjed egy helyről az egész genomra.”

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.