Kategóriák Fizika

Most először sikerült összetett kvantumállapotot teleportálni

Ausztriai és kínai kutatóknak sikerült három dimenziós kvantumállapotot teleportálniuk. Ez a folyamat a szakértők szerint a jövő kvantum számítógépihez alapvetően szükséges.

A folyamat működését korábban már elméleti kutatással igazolták, de a kísérleti demonstrálására mostanig kellett várni az Ausztriai Tudományos Akadémia, a Bécs Egyetem és a Kínai Technológiai Tudományegyetem közös kísérleteiig.

A kísérletben a kutatók egy fotonfény részecske – állapotát teleportálták egy másik messze lévő részecskébe. Az eredmény apropója, hogy az állapot nem kvantum bit volt – 0 vagy 1 – hanem “kvantum trit”, ami a nulla és az egy mellet a kettes értéket is felveheti.

Azt már a 90-es években is tudni vélték, hogy a többdimenziós kvantum teleportáció elméletileg lehetséges. Azonban ehhez egy külön erre a célra kifejlesztett kísérleti módszerre és az annak kivitelezéséhez szükséges technológia kifejlesztésére is szükség volt.

A kvantum állapotot jelen esetben egy foton által beutazható lehetséges útvonalakként kódolják. Ez azért különleges mivel a kvantum fizikában egy foton képes lehet több útvonalon is egyszerre jelen lenni. Ezeket az útvonalakat optikai vezetékek alkotják, amikbe a fotonokat több bemenetes sugárosztókkal juttatják el.

Az interferencia mintázatok megfelelő szűrésével pedig lehetővé válhat a kvantuminformáció átadás két foton között, anélkül hogy a kettő között valaha is lett volna fizikai kapcsolat. A kísérlethez használt módszer továbbá nem korlátozódik három dimenzióra, ami azért is fontos lehet mivel a dimenziók számának a növelése az egyik fő előnye a kvantum számítógépek használatának.

A szakértők szerint az eredménynek konkrét praktikus felhasználási területe is lehet. Mégpedig az egyre nagyobb figyelmet kapó kvantum internetnél, mivel a magasabb dimenziószámú állapotok használatával a hagyományos biteknél lényegesen több információ vihető át.

A kutatás következő lépésében a fizusok a módszer teljes kvantum állapotra történő kiterjesztésének lehetőségeit vizsgálják majd.

Forrás: journals.aps.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom