Kategóriák Űr

Most először találtak cukrot meteoritokban

Egy nemzetközi csapat az élethez szükséges cukrokat talált meteoritokon. Ezzel a felfedezéssel tovább bővül azoknak a biológiailag fontos vegyületeknek a listája, melyeket meteoritok anyagában is megtaláltak. Ez támogatja azt az elképzelést is, hogy az aszteroidákban zajló kémiai folyamatok vezethettek az élet egyes alapfeltételeinek előállításához. Ha ez igaz, az ősi Földet bombázó meteoritek szintén szerepet játszhattak az élet kialakulásában.

A csapat a NWA 80 és a Murchison CM2 típusú szénben gazdag meteoritek vizsgálatakor bukkantak ribóz, arabinóz és xilóz nyomára. A ribóz az RNS egyik alapvető összetevője, ami DNS molekulák másolásában és a genetikai adatok továbbításában játszik szerepet.

Korábbi vizsgálatok során már az élet más alapvető építőelemeit is kimutatták meteoritok anyagában; ilyenek a fehérjék előállításához használt aminosavak és a DNS/RNS részeit alkotó nukleobázisok. Viszont ez az első eset, hogy Földön kívüli eredetű cukrokat találtak volna, amelyek az elméletek szerint elősegíthették az első RNS molekulák létrejöttét.

A felfedezés a kutatókat is meglepte, mivel a cukor molekulák jellemzően törékenyek és a meteoritokon valószínűleg szélsőséges körülményeknek is ki lehettek téve. Az eredmények továbbá a kutatók szerint a NASA és a JAXA (Japán Űrügynökség) által végzett aszteroida mintagyűjtés és vizsgálat számára is új támpontot jelenthetnek.

Az élet eredetének rejtélyét még mindig homály fedi; hogyan eredményezhetik nem biológiai folyamatok biológiai folyamatok megjelenését.

A DNS az élet alapja és azokat az adatokat foglalja magában, melyek szükségesek egy élőlény felépítéséhez és testének megfelelő működéséhez. Az RNS szintén genetikai információkat hordoz és sok kutató szerint még a DNS előtt alakulhatott ki. Ezt erősíti az például, hogy a DNS-el ellentétben az RNS képes segítség nélkül másolatokat képezni magából, amíg egyes kémiai folyamatokban katalizátorként is üzemel.

Az új kutatás eredményei szintén támogatják az RNS korai megjelenésének elméletét, mivel a DNS-hez szükséges cukrot nem találták meg az egyik vizsgált mintában sem. A DNS-hez szükséges dezoxiribóz így elképzelhető, hogy már biológiai folyamatok révén jött létre és később fokozatosan vette át az RNS bizonyos szerepeit.

A két meteorit vizsgálata gáz kromatográfia módszerekkel történt és a cukrok rendkívül alacsony koncentrációja miatt felmerült a lehetőség, hogy a cukrok már a Földön szennyezték be a meteoriteket.

Azonban az izotópos vizsgálatok szerint a talált cukroknak magas volt a 13-as szénizotóp arányuk, ami példátlan a földi biológiában és így erősen kérdőre vonja a szennyeződés valószínűségét.

A projekt következő lépében a kutatók további meteorit mintákat terveznek megvizsgálni, amivel a remények szerint még pontosabb képet kaphatunk majd a Földön kívüli cukrok elterjedtségéről.

Ennek a kutatásnak az eredményei arra is választ adhatnak, hogy a cukor izomerek közül a biológiai folyatok miért létesítik egyértelműen előnyben D-izomereket az L-izomerekkel szemben.

Forrás: pnas.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom