Nagyobb eséllyel maradhat fenn az élet az óceán bolygókon mint korábban gondolták

A Chicago és a Pennsylvania Állami Egyetemek új tanulmánya szerint nagyobb esély lehet arra, hogy a teljesen vízzel borított bolygókon is fennmaradjon az élet mint azt a korábbi kutatások sugallták.

A tudományos közösség konszenzusa eddig az volt, hogy a teljesen mély óceánok által borított bolygókon nem állhat fenn az ásványok és a gázok megfelelő körforgása, ami stabilizálná az időjárást – ami egy nagyon fontos része lehet az élet fennmaradásának. Azonban a témában készült legújabb tanulmány szerint az eddigi elképzelésekkel szemben az élethez ideális körülmények sokkal tovább is fennmaradhatnak mint azt korábban gondolták. A kutatók ezt az állítást több ezer általuk készített számítógépes szimulációra alapozzák.

“Ez szembe megy azzal az elképzelésre, hogy egy Föld klónra van szükség – ami egy olyan bolygó, amin van némi szárazföld és egy mélyebb óceán,” mondta Edwin Kite, a tanulmány vezető szerzője.

Ahogy egyre több nagy felbontású teleszkóp készül el, úgy találnak egyre több és több távoli csillagok körül keringő bolygókat a csillagászok. Ezek a felfedezések hatására egyre nagyobb figyelmet kap a kérdés; hogy milyen körülményekre van szükség az élet kialakulásához és fennmaradásához?

Mivel az élet kialakulásához az eddigi ismereteink szerint egy hosszú megelőző időszakra van szükség így a kutatók megfelelő korú stabil csillagok bolygóit keresik, melyeken lehet víz és rendelkeznek valamilyen módszerrel az időjárásuk szabályozására. Jelenleg a földi mintát vesszük alapul, ami szerint a bolygó hosszú idő alatt lehűti magát, mivel az üvegházhatást okozó gázokat ásványok formájában megköti, amiket azután vulkáni aktivitás során felszabadít ezzel felmelegedést idézve elő.

Azonban ez a modell nem működik a teljesen víz által takart bolygókon, mivel a víz eltakarja a kőzeteket és a vulkáni tevékenységet is elnyomja.

A kutatók így most egy másik lehetséges forgatókönyv lehetőségeit vizsgálták. Ezért több ezer véletlenszerűen generált bolygót hoztak létre egy szimulációban, melyeknek több milliárd évig nyomon követték az éghajlatuk változását.

“A meglepő az volt, hogy akár több mint egy milliárd évig is stabil maradt, csupán a szerencsének köszönhetően,” mondta Kite. “A legjobb becsléseink szerint ez olyan 10 százalékukat jelenti.”

Ezek a szerencsés bolygók éppen a csillaguktól megfelelő távolságra helyezkednek el. Ezen felül megfelelő mennyiségű szén van rajtuk és a légterükben, amíg a vízben nincsenek túlsúlyban azok az ásványok és elemek, amik megkötnék a légköri szénvegyületeket.

Ezeken a bolygókon már a kezdetektől fogva elég víz van – mivel vízzel borított bolygókról van szó – és a szén körforgása esetükben az óceánok és a légkör között valósul meg, ami megfelelő koncentrációk esetében képes stabilizálni a körülményeket.

“A kérdés, hogy mennyi ideje van egy bolygónak attól függ, hogy hogyan oszlik meg a szén-dioxid az óceánok, a légkör és a kőzetek között a korai években,” mondta Kite. “Látszólag így mód van rá, hogy hosszú távon fennmaradjon a lakhatóság a földi geokémiai ciklusok nélkül is.”

A szimulációkhoz a mi Napunkhoz hasonló csillagokat használtak, azonban a kutatók bizakodóak, hogy az eredmények a vörös törpe csillagoknál is hasonlóak lehetnek. A vörös törpéket azért gondolják biztató jelnek az élet kialakulásához, mivel azok sokkal lassabban válnak fényesebbé, ezzel hosszabb idő áll rendelkezésre a bolygókon az élet kialakulásához.

Forrás: iopscience.iop.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.