Nagyobb szerepe lehet az étrendnek a nők mentális egészségében, mint a férfiakéban

A Binghamton és a New York Egyetemek új kutatása szerint a nőknek valószínűleg tápanyagokban gazdagabb étrendet kellene folytatniuk, hogy fenntartsák a pozitív érzelmi jóllétüket.

Egyre több bizonyíték szól arról, hogy a nők és a férfiak agya közötti anatómiai és funkcionális különbségek miatt gyakoribbak a mentális problémák a nők körében. Azonban nagyon keveset lehet tudni arról, hogy milyen szerepe van a étrendnek ezeknél a pszichológiai különbségeknél.

A kutatásban 563 önkéntes (48% férfi, 52% nő) anonim kérdőíveket töltött ki, amivel igyekeztek választ találnia a kérdésre. A csapat eredményei szerint a férfiak körében sokkal nagyobb eséllyel állt fenn a mentális jóllét, amíg nem jelent meg náluk valamilyen táplálkozási hiányosság. Amíg ezzel szemben a nőknél ugyanehhez egy kiegyensúlyozott étrendre és egészségesebb életvitelre volt szükség.

Ezek az eredmények magyarázatot adhatnak azokra a korábbi felfedezésekre, amelyek szerint a nők körében nagyobb esélye van a különböző mentális problémák kialakulásának, a férfiakkal szemben, amiben ezek szerint szerepe lehet az étrend mentális egészségre gyakorolt hatásának is.

“A legnagyobb üzenetünk, hogy a nőknek szélesebb spektrumú tápanyagokra lehet szükségük a hangulatuk fenntartásához, a férfiakhoz viszonyítva,” mondta Lina Begdache, a kutatást végző csapat vezetője. “A felfedezések magyarázatot adhatnak annak az okára, hogy a miért kétszer olyan valószínű, hogy egy nőt hosszú távú szorongással és depresszióval diagnosztizálnak, összehasonlítva a férfiakkal. A mai étrend magas energiatartalmú, viszont több az agy anatómiát és funkcionalitást támogató kulcsfontosságú tápanyagban szegény.”

Más korábbi kutatások szerint az őseink étrendje, amellett hogy magas energia tartalmú a különböző tápanyagok terén is igen gazdag volt, ami az elméletek szerint nagyon fontos volt abban, hogy a fejlődésünk során megnőjön az agyi térfogatunk és a gondolkodási képességeink is lényegesen feljavuljanak ezáltal.

“A férfiaknak és a nőknek különböző fizikai és érzelmi feladatai vannak, melyeknek eltérő lehet az energiaszükséglete és tápanyag preferenciája,” mondta Begdache. “Emiatt a nemtől függő különbség az élelem és energia bevitelben magyarázatot adhat a nők és a férfiak agyi térfogata és kapcsolatai közötti különbségekben. Emiatt lehetséges, hogy összeegyeztethetetlenség van a mai étrendünk és kifejlett emberi agy között, ami így megzavarja bizonyos agyi rendszerek megfelelő működését.”

Forrás: tandfonline.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.