Nanotechnológia a gyógyászatban

Boris Zhitkov, orosz író által írt 1931-es “Mikrokezek” című novellában a narrátor, parányi méretű kezeket készít, amikkel bonyolult operációkat képes végrehajtani. A novella közel száz éve, hogy megjelent már, mégis jól szemlélteti a mai nanotudományos kutatások alapjait.

A nanotudomány olyan molekulák vizsgálatáról szól, amiknek a mérete a méter egy milliárdod része. Hogy könnyebb legyen ezt elképzelni, egy emberi hajszál 50 000 és 100 000 nanométer vastagságú. A kis méretükből következően, nagyon nagy a reagáló képességük, ezért jól használhatóak katalizátorként.

A nanotudomány alapvetően az anyag tulajdonságának megváltoztatásáról szól, azonban a szakterület az egészségügyi ellátásba is egyre inkább teret nyer magának.

Medi-gél

A Bioware Mass Effect nevű játékában a játékosok medi-gélt használva, képesek a karaktereiket a halál küszöbéről visszahozni. Habár a valódi gél nem ad ‘örök életet’ mint a játékban, azonban képes az artériás vérzést másodpercek alatt megállítani.

A “Veti-gél” a növények sejtfalában található poliszacharid polimerekből épül fel, amit sebbe juttatva képes leutánozni a sejthálózat felépítését. A gél lényegében véve segít a sejt-mátrixnak újra épülni úgy, hogy összehúzódik, és ezzel megállítja a vérzést, nyomás kifejtése nélkül.

Gyógyító molekulák

A nanotechnológia egy másik hasonló felhasználása, ami a seb gyógyítását célozza, szintén hamarosan elérhetővé válhat.

Egy kutató csapat létrehozott egy gélt nanorészecskékből ami az FL2 enzimet célozza, ami lelassítja a bőrsejtek kialakulását a sebben. Azt feltételezik, hogy az enzim szintjének csökkentésével, felgyorsíthatóvá válik a sebek gyógyítása.

Habár az RNS-t elcsendesítő molekulák, amik az enzim lelassításához kellenek, normális esetben csak nagyon nehezen mozgathatóak mivel a védtelen RNS láncokat a szervezet gyorsan lebontja. Ezért ezeket a molekulákat nanoméretű héjjal vették körül, amivel segítik a felvételüket és mozgásukat a sejtekbe. A kezelt sebek kétszer olyan gyorsan gyógyultak mint a kezeletlenek sebek, és közben a szövetek regenerációja is normális maradt.

Forrás: iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.