Kategóriék Űr

Négy Földszerű bolygót találtak a hozzánk legközelebbi csillag körül

Egy nemzetközi csillagász csapat új tanulmánya szerint a hozzánk legközelebb lévő – 12 fényévnyire – naphoz hasonló csillag, a tau Ceti körül 4 föld méretű bolygó kering. A kisebb bolygók tömege a Föld tömegének 1,7 szerese lehet, így ezek lehetnek a valaha észlelt legkisebb bolygók, amelyek közeli csillagok körül keringenek. A bolygók közül kettő szuper-föld, tehát a csillag, életre alkalmas zónájában foglalnak helyet – ahol a víz folyékony halmazállapotú lehet.

A bolygók létét a tau Ceti mozgásából állapították meg, amihez egy olyan érzékenységű technikát vetettek be, ami képes volt kimutatni a csillag másodpercenkénti 30 centis elmozdulását is.

“Végre átlépjük a határt hogy, a több obszervatóriumból származó adattömeg kifinomult modellezésével meg tudjuk különböztetni a csillag felszíni aktivitása miatti zajt, a föld méretű keringő bolygók gravitációs hatásának nagyon apró jeleitől,” mondta Steven Vogt, az UC Santa Cruz csillagászat és asztrofizika professzora.

A tudósok szerint már nagyon közel járnak a lenyűgöző 10 centiméter /  másodperces határhoz, ami szükséges a Földhöz hasonló bolygók megtalálásához.

“Az ilyen gyenge ringás észlelése mérföldkő a Földszerű bolygók keresésében és a Föld lakhatóságának a pontosabb megértésben,” mondta Fabo Feng, a tanulmány vezető szerzője.“Új módszereket vezettünk be, amivel el tudjuk távolítani a zajt, hogy érzékelni tudjuk a bolygók gyenge jeleit.”

A tau Ceti külső két bolygója lakható bolygók, viszont a csillag körüli nagyméretű törmelék öv csökkenti az élet esélyét azzal, hogy folyamatosan aszteroidákkal és üstökösökkel bombázza őket.

Ugyanez a csapat folytatott vizsgálatokat a tau Cetin még 2013-ban Mikko Tuomi, az új tanulmány társzerzője vezetésében, amiben bemutatták az új adatelemzési eljárásaikat és a csillagot használták példának.

“Egy ügyes megoldással álltunk elő hogy meg tudjuk állapítani a különbséget a bolygók és a csillag aktivitásából következő jelek között,” mondta Tuomi.“Rájöttünk hogyan különbözik a csillag aktivitása különböző hullámhosszokon és ennek az információnak a segítségével el tudtuk különíteni ezt az aktivitást a bolygókétól.”

A kutatók azóta lelkiismeretesen javították a technika érzékenységét és így képesek voltak kizárni kettőt a 2013-as jelek közül.

“De mindegy hogy hogyan tekintünk a csillagokra, látszólag legalább négy sziklás bolygó kering körülötte,” mondta Tuomi.“Lassan rájövünk hogyan állapítsuk meg a különbséget a bolygók és a csillag felszíni aktivitása miatt bekövetkező ringás között. Ennek köszönhetően lénygében véve igazolni tudtuk a külső kettő, lehetségesen lakható bolygó létét a rendszerben.”

A Naphoz hasonló csillagok eddigi ismereteink szerint a legjobb célpontjai lehetnek a Földhöz hasonló lakható bolygók utáni hajszában. A gyakoribb kis méretű vörös törpékhez képest, mint amilyen a Proxima Centauri és a Trappist-1, nem olyan haloványak hogy a bolygók kötött tengelyforgásúak lennének. A tau Ceti nagyon hasonlít a napunkra mind méretben, mind pedig fényességben és mindkettejük több bolygóból álló rendszert alkot.

Forrás: arxiv.org

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.