Négy mértékegység megváltoztatásával eljöhet a tárgyhoz kötött SI mértékegységek vége

A CGPM (General Conference on Weights and Measures) konferencia szervezői bejelentették, hogy a hétre tervezett ülésükön újra fognak definiálni négy metrikus rendszer mértékegységet. Az újravizsgált négy mértékegység; az amper, a kilogramm, a mol és a kelvin.

Jelenleg a kilogramm definíciója egy Franciaországban tárolt platina-iridium súlyára vezethető vissza, amit minden 40 évben eltávolítanak a védett tároló edényéből, hogy különböző mérlegeket kalibráljanak velük. Viszont a szakértők szerint a súly napjai meg vannak számlálva, mivel a 60 tagország képviselői most fognak szavazni arról, hogy a kilogrammot indirekt módon a Planck állandó segítségével definiálnák mostantól.

Az új mértékegységet így a Kibble mérleggel adják majd, ami egy nagyon összetett mérőműszer, ami először megméri mekkora elektromos áramra van szükség ahhoz, hogy egy akkora elektromágneses mezőt hozzanak létre, ami megegyezik az adott tömegre ható erővel. A következő lépésnél kerül elő a Planck állandó. A változtatásra azért van szükség mivel így a korábbinál pontosabb mérőeszközöket tudnak készíteni és stabilabbá válik a mértékegység alapja is. A szavazásban részt vevő szakértők szerint a változtatást sokan nem fogják tudni értelmezni, viszont a változtatásnak a mindennapi életre csak kevés hatása lesz.

A metrikus rendszert, vagy SI rendszert, szinte a világ összes országában használják – fontos kivétel például az USA. A mértékegység rendszer pontosítása már évek óta zajlik és például a fény sebesség definícióját még 1983-ban módosították a ma is használt 299 792 458 méter per másodpercre. Valamint más korábbi találkozókon már sikeresen megváltoztatták a másodperc, a méter és a kandela (fényerősség) definícióját.

A szakértők elmondása szerint az (élőben az interneten is végigkövethető) eseményen véget érhet a tárgyakhoz kötött SI mértékegységek kora. Ha a szavazások mind a mértékegységek definíciójának változtatásával zárulnak, akkor azok a következő év májusában lépnek majd életbe.

Forrás: bipm.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.