Nem a gazdaság térnyerése vezet a vallásosság visszaszorulásához

Egy új kutatás, amely 109 országban vizsgálta a vallás jelentőségét a 20. század teljessége során, ismét felvetette a kérdést, hogy milyen kapcsolat van a szekularizáció és a gazdasági növekedés között. A tanulmány szerint a vallás visszaszorulása hatással van az egyes országok gazdasági növekedésére.

Amíg az jól dokumentált, hogy a gazdagabb országok szekulárisabbak, míg a szegényebb országokban nagyobb szerepet kap a vallásosság, az azonban nem tisztázott kérdés, hogy a szekularizáció vezet a gyarapodáshoz vagy a gyarapodás a szekularizációhoz?

A téma már hosszú ideje piszkálja a társadalomtudósok fantáziáját, köztük a francia szociológus Emile Durkheimét is, aki szerint a vallás fokozatosan háttérbe szorul, ahogy a gazdaság fejlődés kielégíti az anyagi szükségleteinket, míg ezzel szemben Max Weber német szociológus szerint a vallási változások mozdítják előre a gazdasági termelékenységet. Ez a vita a mai napig folytatódik.

Most a Bristol és a Tennessee Egyetemek kutatói WVS (World Values Survey) 20. századi adatait vizsgálta meg a kérdés megválaszolásához.

Eredményeik szerint a szekularizáció megelőzi a gazdasági növekedést. Amíg ez nem állít fel egyértelmű ok-okozati viszonyt – vagyis a vallásosság csökkenése nem vezet egyértelműen  gazdasági növekedéshez – addig viszont azt is kizárja, hogy az ellenkezője lenne igaz – azaz nem a gazdasági növekedés okozza a vallásosság csökkenését. A kutatók szerint nem kizárt, hogy a gazdasági növekedést és a szekularizációt is egy még ismeretlen harmadik tényező okozhatja.

Ezen felül az adatok tanúbizonysága szerint a szekularizációt csak akkor követi gazdasági növekedés, ha ez a társadalmi változás nem jár együtt az egyén jogok csorbulásával. Azokban az országokban, amelyek tolerálják az abortuszt, a válást és a homoszexualitást, mind nagyobb eséllyel következet be gazdasági növekedés.

“Felfedezésünk kimutatja, hogy a szekularizáció előzi meg a gazdasági fejlődést és nem pedig fordítva,” mondta Damian Ruck, a kutatás vezetője. “Azonban azt gyanítjuk, hogy a kapcsolat nem közvetlen. Észrevettük, hogy a szekularizáció csak akkor vezet a gazdaság fejlődéséhez, hogy ha az együtt jár az egyéni jogok nagy becsben tartásával.”

Az adatok szerint a szekularizáció a legtöbb esetben együtt járt többek között a homoszexualitás, a válás és sok más, a vallás által nem tolerált viselkedésforma vagy nézet elfogadottabbá válásával. Azonban a kutatók szerint ez nem azt jelenti, hogy a vallásos országok nem gyarapodhatnak, hanem inkább azt, hogy egyfajta modernizációra lehet szükség a vallásban az egyéni jogok tekintetében.

Forrás: advances.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.