Nem lehet előre megjósolni a földrengéseket

Minden földrengés ugyanolyannak tűnik amikor elindul, emiatt valószínűtlen, hogy meg tudjuk jósolni, hogy melyik mekkora pusztítással fog együtt járni.

A korai figyelmeztető rendszerek szeizmométereken alapulnak, amelyek remegést veszik fel és riadóztatják a közeli városokat mielött még elkezdődnének a nagyobb földmozgások. Akár a földrengést csak pár másodperccel megelőző figyelmeztetés is hatalmas segítség lehet, mind az egyéneknek mind pedig a kórházaknak.

Például a csütörtöki 7,1-es erősségű mexikói földrengésnél a figyelmeztető rendszer 10-15 másodperccel a földrengés előtt riasztott.

A probléma ezekkel a rendszerekkel, hogy nem következtetnek a földrengés várható méretére a legkorábbi szeizmogram adatokból. Azzal, hogy korábbi földrengések adatait vizsgálta Men-Andrin Meier, a Kalifornia Technológiai Egyetemről, megmutatta, hogy a nagy és a kisméretű földrengések másképp indulnak el, így a nagy földrengések előjelei felismerhetőek lehetnek.

Amíg a rengések hirtelen indulnak, a teljes erejüket és kiterjedésüket csak később érik el. Egy kis területen kezdődnek és a lemezek vonalában terjednek, akár több kilométer per másodperces sebességgel. Ez a mozgás határozza meg, hogy mekkora területet érintenek majd és azt mennyire súlyosan.

A kutatók szerint a földrengések ereje addig emelkedik amíg el nem éri a csúcspontjukat, amit követően csökkenni kezd. A legtöbb modell szerint ez az erőbeni növekedés felgyorsul a földrengés kezdetét követően, azonban a csapat új tanulmánya szerint, amiben az előző 3 évtized 116 legnagyobb földrengésének adatait vizsgálták megmutatta, hogy a földrengések erejének növekedése állandó, független az elért maximális erejüktől. A különböző erejű földrengéseket statisztikai módszerekkel képtelenek voltak megkülönböztetni egészen addig amíg azok elérték a maximális erősségüket.

Azonban most sikerült meghatározni egy minimális végső méretet. A földrengések végső mérete legalább kétszer akkora lesz mint az épp aktuális méret. Így egy földrengés ami 7,2-es erősséget ér el a növekedési fázisában legalább 7,4-es erősséget fog elérni mielőtt betetőzne.

A szeizmikus események előrejelzésében történő előrelépések ellenére is a földrengések órákkal vagy napokkal korábbi előrejelzése továbbra is nagyon messze van a valóságtól. A szeizmológusok nagyjából meg tudják mondani, hogy hol a legvalószínűbb a földrengések kialakulása, azonban azt nem tudják megmondani, hogy azok mikor és milyen erővel fognak eljönni.

“Múlt csütörtökön senki nem sejtette, hogy egy 7,1-es erősségű földrengés sújtja majd Mexikót egy hét múlva,” mondta Meier. “Bárki mondja hogy tudta előre, az nem mondott igazat.”

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.