Kategóriék Természet

Nem termelünk elég zöldséget és gyümölcsöt, hogy mindenkinek elég legyen

A Guelph Egyetem legújabb felmérése szerint jelenleg nem termelünk elég gyümölcsöt és zöldséget ahhoz, hogy a bolygó teljes népessége egészségesen tudjon étkezni.

A kutatócsapat a globális mezőgazdasági adatokat vetette össze az ajánlott tápanyag fogyasztási irányelvekkel és lényeges különbséget találtak a kettő között.

A kutatók elmondása szerint a jelenlegi mezőgazdasági rendszer mellett lehetetlen lenne mindenkinek elérhetővé tenni az egészséges étrend szükségleteit. Az eredmények szerint a mezőgazdaságban jelenleg túltermelik a gabonaféléket, az állati zsírokat és a cukrot, amíg gyümölcsökből és zöldségekből nem termelünk eleget és kis mértékben bizonyos fehérjék terén sem áll rendelkezésre kielégítő mennyiség.

A kutatáshoz a tudósok a Harvard Egyetem által készített egészséges étrendre vonatkozó irányelveket vették alapul, ami szerint az étrendünk nagyjából felét zöldségeknek és gyümölcsöknek, negyedét gabona féléknek és a maradék negyedét fehérjéknek zsíroknak és tejtermékeknek kellene kitennie.

A csapat azt is megvizsgálta, hogy jelenleg mekkora területen folytatnak mezőgazdasági tevékenységet és hogy valójában mekkora területre lenne szükség ahhoz, hogy mindenki teljesítse az irányelveket. Ezeket a számokat ezután összevetették a 2050-re kivetített népesség növekedéssel is – ami szerint ekkora már 9,8 milliárdra nő a Föld népessége.

Az eredmények alapján a gabonafélék terén másfélszer annyit termelünk mint amennyi szükséges lenne, a zsírok és olajok terén háromszor annyit, amíg gyümölcsökből és zöldségekből csupán a szükséges mennyiség harmadát és bizonyos fehérjékből a szükséges majdnem felét termeljük csak.

A kutatók szerint komoly problémát jelent, hogy a fejlődő országokban egyre nagyobb szerepet kap a szénhidrátok termelése, mivel azzal könnyebben nagyobb embertömeget tudnak etetni. Azonban az irányelvek szerint az étrend többi részén felül nem kellene hozzáadott szénhidrátokat – cukrot – fogyasztanunk.

A kutatók szerint ez a probléma abból ered, hogy a fejlett országoknak sokkal hosszabb idejük volt arra, hogy egy fenntartható modern mezőgazdaságot alakítsanak ki, illetve mezőgazdasági kutatásokra is nagyobb pénzeket költöttek, amivel viszont a termelésüket a gabonafélék és a kukorica irányába tolták el a gyümölcsök és zöldségek termesztésének irányából – mivel azokban nagyobb hozamot tudtak elérni.

A kutatók eredményei szerint egy tápanyagokban gazdagabb étrend nemcsak az emberek egészségének fenntartásában segít, hanem a bolygónak is jobbat tehet, mivel ezzel összességében csökkenthető lehet a mezőgazdaságra szánt területek mérete – előrejelzéseik szerint akár 50 millió hektárt is meg lehet takarítani.

Azonban ehhez a fogyasztóknak is változtatniuk kellene az étkezési szokásaikon azzal, hogy kevesebb húst és több növényi fehérjét fogyasztanak. Erre már ipari szinten megvannak a kezdeményezések, amik a fogyasztási trendeket is befolyásolják.

Az eredmények szerint viszont, amennyiben nem történnek változtatások 2050-re, 12 millió hektárral több termőterületre és 1 milliárd hektárral több legelőre lesz szükség. Így a 21. század egyik legnagyobb kihívása a következő generáció élelem ellátásnak megteremtése lehet, úgy, hogy ezzel ne okozunk visszafordíthatatlan károkat a környezetünkben.

Forrás: journals.plos.org

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.