Kategóriák Tech

Nemvárt hatásai lettek a manióka növény vírusokkal szembeni védelmének

Az Alberta és Liège Egyetemek és a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet biológusainak új tanulmánya szerint komoly következményekkel járna, ha a manióka növényt génszerkesztő technikák segítségével vírusokkal szemben ellenállóvá tennék.

Az erősen szabályozott laboratóriumi környezetben végzett kutatás szerint a növények genetikai módosításának hatására lényegesen megnőtt a mutáns vírusok száma – valószínűleg a növény védelme által a vírusokra gyakorolt szelektív nyomás miatt. Ez azért jelent problémát mivel a mutálódott vírussal szemben már nem feltétlenül működnek majd a ma használt megelőzési módszerek.

A kutatók a CRISPR-Cas9 technológiát használták, hogy lehetővé tegyék a növények számára a vírusok DNS-ének elvágását, ezzel meggátolva, hogy kárt tegyenek a növényben. Ez viszont nem járt sikerrel, ami arra ösztönözte a kutatókat, hogy feltérképezzék a vírusok genomjának fertőző részeit, hogy megértsék miért történt ez.

Az eredmények szerint a változtatás nagy valószínűséggel fejlődésre ösztönözte a vírusokat, ezzel ellenállóvá téve őket a különböző beavatkozásokkal szemben. A kutatók szerint ez nem jelenti azt, hogy a CRISPR használata a mezőgazdaságban mindig negatív hatásokkal jár együtt – és más kutatások már demonstrálták, hogy vannak olyan területek, ahol érdemes lehet használni.

A CRISPR-Cas9 a természetben baktériumokban van jelen, melyeknél a vírusokkal szembeni ellenállást biztosítja. Azonban a kutatási eredmények szerint a növényeknél más változásokat is eredményezhet – ami miatt érdemes komolyan megvizsgálni a változtatások következményeit.

A manióka egy gumós gyökér, melynek fogyasztása igen elterjedt a trópusi területeken – Dél-Amerika, Afrika és Ázsia egyes területein – és megközelítőleg egymilliárd ember napi kalóriabevitelének jelentős részét adja. A manióka termesztők számára viszont komoly kihívást jelent a termést pusztító manióka mozaik vírus – éves szinten akár 20 százalékos kiesést is okozhat. Éppen ezért a kutatók célja az volt, hogy védelmet biztosítsanak a növény számára a vírussal szemben.

Az eredmények tükrében a kutatók felhívják más jelenleg zajló CRISPR-Cas9-es kísérleteket végző csapatok figyelmét, hogy az általuk végzett változtatások milyen hatással vannak a növényeket támadó vírusokra. A csapat szerint ez egy rendkívül fontos lépés lehet mielőtt még elkezdenék a módosított növények kültéri vizsgálatát is.

Forrás: genomebiology.biomedcentral.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.