Neonikotinoid rovarölő szereket találtak a vizsgált mézek nagy részében

Még 2012-ben a Neuchâtel Egyetem Alex Aebi által vezetett csapata megkérte az utazó munkatársaikat, barátaikat és családtagjaikat, hogy hozzanak haza mézet ha külföldön járnak. Három év alatt a kutatóknak 198 mintát sikerült összegyűjteni, az Antarktiszt leszámítva minden kontinensről, amit megvizsgáltak hogy kiderítsék tartalmaznak e neonikotinoidokat.

Az eredmények szerint a minták háromnegyede tartalmazott legalább egyet az öt különböző neonikotinoidok rovarölő szerből és a minták felénél találtak kettő és öt közötti különböző neonikotinoidokat.

Ezen felül a minták 48%-ánál haladták meg a neonikotinoidok azt a szintet, ami már hátrányos hatásokat hozhat a méhek számára.

“A helyzet nem túl rózsás a beporzók számára,” mondta Aebi.

“A neonikotinoidok felfedezése a mézben talán nem olyan meglepő,” mondta Christopher Connolly, a Dundee Egyetemről – utalva a rovarölő szerek széleskörű használatára. “Azonban a talált neonikotinoid szint, több helyről származó mintában lesújtó nagyságú.”

A méhek a telet az általuk elraktározott méz segítségével élik túl, ami a felfedezések miatt jelentősen kiteszi őket a neonikotinoidok hatásainak.

“Mostani tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a gyakori vagy hosszú távú kitettség megemeli az érzékenységet a neonikotinoidokkal szemben,” mondta Aebi.

A tény, hogy a mézek jelentős hányada többfajta neonikotinoidot is tartalmazott tovább mélyítheti a problémákat, mivel azok a rovarok idegrendszerének különböző receptoraira hatnak. Néhány vegyület képes másik mérgező vegyületek hatásának a feljavítására is, azonban erre eddig még csak indirekt bizonyítékokat találtak a neonikotinoidok esetében.

Sajnálatos módon annak ellenére, hogy valódi adataink vannak arra, hogy a rovarölőszerek milyen hatást gyakorolnak a méhekre, az adatok mégsem hasznosítjuk. A tudósok szerint az európai és észak amerikai gazdák feljegyzik ha neonikotinoidokat használnak, azonban az adatokat szerintük egy földrajzi adatbázisba kellene gyűjteni. Így az adatbázis megmutathatja hogy kapcsolat van e a rovarölő szerek és a rovarok romló egészsége között.

A csapat jelenleg azon dolgozik hogy erről meggyőzze a kormányokat és elkezdjék az adatok központosítását.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.