Kategóriák Egészség

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében agyi jeleket vizsgáltak, hogy megmutassák a rendellenesség hosszú távú hatását.

A kutatók megmutatták, hogy azok a tizenévesek, akik még magzati korukban alkoholnak voltak kitéve, olyan rendellenességeket mutatnak az agyi kapcsolataikban, melyek kognitív problémákat okozhatnak. Ehhez a kutatók magnetoenkefalográfia (MEG) segítségével készített agyi felvételek eredményeit elemezték ki a káoszelmélet felhasználásával.

A magzati alkohol spektrumzavar világméretben a leggyakoribb intelektuális fogyatékosság, ami más neurológiai problémákhoz is vezethet – például figyelemzavar. Amíg a vezető elmélet szerint a rendellenességet a terhes anyák alkoholfogyasztása okozza, addig a hatás kiterjedtsége és hatásmechanizmusa még nem teljesen ismert.

Az új kutatás ennek a kérdésnek a megválaszolása előtt teszi le az első követ, azzal hogy mennyiségileg is választ ad arra, hogy az alkoholnak való kitettség milyen hatással van a fejlődő agyra.

Az eredmények szerint egyszerű szenzoros mérésekkel megállapítható a gondolkodásra is hatást gyakoroló agyi rendellenességek mértéke. Eddig ez a MEG adatok összetettsége miatt nem volt lehetséges, ami miatt a csapatnak egy teljesen új számítástechnikai eljárást kellet készítenie a felméréshez.

A kutatáshoz két csoportot használtak 19 magzati alkohol spektrumzavarral azonosított és 21 egészséges tizenévest. Az eredmények szerint több olyan problémát is találtak az agyterületek kapcsolatai között – kiemelten a jobb és bal agyféltekét összekötő kapcsolatok terén -, melyek csak a magzati alkohol spektrumzavaros csoport tagjaira volt jellemző. Ezeknek a területeknek a hibáit már korábban a skizofréniához, a sclerosis multiplex, az autizmus, a depresszióhoz és más mentális zavarokhoz kötötték.

A kutatók szerint az eredmény alapján egyértelmű, hogy azok az emberek, akik még magzati korukban alkoholnak voltak kitéve, komoly kognitív nehézségekkel és ezek közvetett hatásaival kell szembenézniük, amíg arra is fényt derítettek, hogy a terhesség semelyik szakaszában sincs olyan alkohol mennyiség, ami még biztonságos lenne.

A csapat reményei szerint a kutatásuk más csapatokat is megihlet majd, hogy ők is az általuk vizsgált betegségek vizsgálatába mozgósítsák a számítástechnika szakterületét is.

Forrás: aip.scitation.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.