Kategóriák Egészség

Növekedési hormonokkal fordították vissza a test biológiai óráját

Több egyesült-államokbeli és egy kanadai intézet közreműködésével végzett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az úgynevezett rekombinációs emberi növekedési hormon (rhGH) epigenetikai szempontból képes visszafordítani az öregedést. Tanulmányukban a kutatók leírták, hogy milyen módszerekkel vizsgálták a rhGH csecsemőmirigyre gyakorolt hatásait és annak következményeit.

A kutatók kíváncsiságát a rhGH hormonnal és a csecsemőmiriggyel kapcsolatban egy még 1986-ban publikált tanulmány keltette fel, amiben felfedezték, hogy rhGH injekciókkal javítani lehet a patkányok immunrendszerének működésén. Gregory Fany, a kutatócsapat egyik tagja, a kilencvenes években magán is kipróbálta a hormont és észrevette, hogy az megfiatalította a csecsemőmirigyét, ami miatt az immunrendszere is erősebbé vált.

A csecsemőmirigy a mellkasban található és az egyik fő feladata a T-sejtek előállítása. Sajnos azonban ahogy az emberek öregszenek zsír rakódik le a mirigyben, amíg a növekedési hormonok termelése is visszaesik. Ennek az a következménye, hogy az immunrendszer is gyengébbé válik.

Most a kutatók kilenc embert toboroztak, hogy kiderítsék a növekedési hormon tényleg képes-e javítani a csecsemőmirigy és ezzel áttételesen az immunrendszer állapotán.

A tanulmányhoz a DHEA nevű növekedési hormont használták, amíg kettő másik gyógyszert is szedniük kellett az önkénteseknek, melyekkel a növekedési hormon egyik mellékhatását, a cukorbetegség kialakulását előzték meg.

Az önkénteseket egy évig tartották rendszeres megfigyelés alatt és az eredmények szerint a vizsgálati időszak végére a kilenc önkéntesből hétnél látták, hogy a csecsemőmirigyben felhalmozódott zsír mennyisége lényegesen csökkent és a korábban zsír által kitöltött részeken újranőttek az egészséges szövetek.

A kutatók az idő folyamán több más tesztet is végeztek az önkénteseken, melyek közül az egyik az epigenetikai markerek vizsgálata volt. Ezeket a jelölőket használják a biológiai kor meghatározására. A kutatók meglepetésére az eredmények szerint mind a kilenc önkéntesnél lényeges javulást figyeltek meg ezen a téren is és átlagosan két és fél évvel tűntek fiatalabbak a valódi koruknál.

A csapat kiemelte, hogy a kutatás még nagyon korai fázisában van és emiatt még több vizsgálatra és a bevont önkéntesek számának növelésére lesz szükség ahhoz, hogy tényleg biztosan ki tudják jelenteni a növekedési hormonokkal valóban visszafordítható az öregedés és azt, hogy ez a folyamat biztonságos az emberek számára.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom