Nyugdíjba vonul a Google AlphaGo algoritmusa

A Google AlphaGo számítógépes algoritmusa visszavonul az ősi kínai Go játékból, miután megverte a világ legjobb játékosát, a 19 éves kínai származású Ke Jie-t egy három meccses játékban.

Az AlphaGo tavaj az első olyan számítógépes programmá vált, ami képes volt megverni egy elit Go játékost, ami a szakértők szerint a játék komplexitása miatt igen nagy teljesítmény. Ez főleg azért van mert a Go-nál a lehetséges jövőbeni lépések száma lényegesen nagyobb mint más hasonló játékoknál és ezért az összes lehetséges lépés végigszámítása számítástechnikailag nem lenne célravezető.

 

Azonban a múltheti játék volt a rendszer utolsó megmérettetése.

“A következő nagy kihívás az, hogy olyan fejlett általános algoritmust hozzunk létre, amivel egy nap a tudósok is képesek lehetnek komplex problémák megoldására,” írta Demis Hassabis, A DeepMind alapítója egy blogbejegyzésben. “Új gyógymódok találása betegségekre, az energiafogyasztás drasztikus lecsökkentése vagy új forradalmi anyagok feltalálása mind közéük tartozhat. Ha az AI-ok ezeken a területen is bebizonyítják hogy képesek új ismereteket vagy stratégiákat előásni, akkor az áttörés igazán meghatározó lesz.”

A Go-t 3000 éve találták ki Kínában és azóta világszerte nagy népszerűségnek örvend, azonban továbbra is kelet Ázsiában játsszák igazán. A Go-t két játékos játssza fehér és fekete kövekkel, és a játék célja a legnagyobb terület elfoglalása.

A legjobb játékosokat elkápráztatta az AlphaGo játéka, és többek szerint a rendszer teljesen új módokon közelíti meg a játékot. Az AlphaGo úgy érte el ezt a teljesítményt, hogy az emberi agyhoz hasonló több millió kapcsolatot számláló neurális hálózatot hozott létre magában, úgy hogy több millió játékot játszott maga ellen.

A meccs Kínában is hatalmas médiavízhangot váltott ki, a játék népszerűsége miatt, de a kínai hatóságok hirtelen letiltották a meccs élő közvetítését még az első meccs előtt, ezzel hatalmas haragot váltva ki a helyi közösségi média oldalakon. A tömegek haragját az is fűtötte hogy a tilalmat nem is próbálták megmagyarázni, és sokan úgy gondolják hogy a Google és Peking feszült kapcsolatának a következménye – a Google 2010 be bezárta a www.google.cn honlapját egy sor cenzúrázási kísérlet és támadást követően.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.