Kategóriák Természet

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban kínai és orosz tudósok is részt vettek és ez az eddigi legrészletesebb felmérés az árok mélyén élő mikrobiális közösség összetételéről.

A Marina-árok a Csendes-óceán nyugati oldalán található és megközelítőleg 11000 méter mély – összehasonlításképpen a Föld legmagasabb pontja, a Mount Everest, 8848 méter magas.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy jelenleg a Mars felszínéről többet tudunk mint az óceán egyes mélyebb részeiről és a mai napig csupán egy maréknyi expedíció indult az árok ökoszisztémájának feltérképezésére. Az egyik ilyen expedíciót a híres kanadai Oscar-díjat is kapott filmrendező James Cameron szervezte, aki egy külön erre a célra kialakított tengeralattjáróval gyűjtött mintákat az árokban.

A mostani mintagyűjtés kiemelten a Mariana-árok legmélyebb részén élő mikrobiális populációt célozta. Az eredmények szerint több eddig ismeretlen szénhidrogén – ebbe tartozik a nyersolaj és a földgáz is – bontó baktériumokat is azonosítottak.

Már korábban is találtak hasonló mikroorganizmusokat, például a 2010-es mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa során a vízbe kerülő olajfoltok körül is. Az eredmények szerint viszont ezeknek a szénhidrogén bontó baktériumok sokkal elterjedtebbek az árokban, mint a Föld bármely más pontján.

A kutatóknak sikerült izolálni az egyes baktérium fajokat és laboratóriumban, az árok mélyén uralkodó körülmények leszimulálásával igazolták, hogy a baktériumok valóban képesek a szénhidrogének lebontására.

Hogy kiderítsék mégis milyen szénhidrogénekkel táplálkoznak ezek a baktériumok, a csapat az árok több különböző pontjáról is gyűjtött tengervíz mintákat. A vizsgálatok szerint a különböző szénhidrogén vegyületek 6000 méteres mélység alatt kezdenek megjelenni és az eddigi vezető elképzelések szerint jelentős részük a felszíni szennyezések eredménye.

Ami viszont a kutatókat is meglepte az az, hogy ezzel szemben a szénhidrogének egy másik kisebb részét az árok fenekén található üledékben élő mikroorganizmusok hozzák létre biológiai folyamatokon keresztül. Hasonló viselkedést már korábban egy a felszín közelében élő algafajnál is felfedeztek, viszont ilyen mélységben a folyamat eddig példátlan.

Az elméletek szerint a szénhidrogének termelése az árok mélyén uralkodó hatalmas nyomástól segíthet megóvni a mikroorganizmusokat vagy a populáció más tagjait láthatja el élelemmel – amíg ezek a lesüllyedt szennyező anyagokat is elfogyasztják.

A kutatók szerint még további kutatásra lesz szükség, hogy azonosítsák az árok mélyén élő populáció ismeretlen tagjait, valamint hogy meghatározzák az emberi tevékenység milyen hatással van erre az igen elszigetelt ökoszisztémára.

Forrás: microbiomejournal.biomedcentral.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.