Kategóriák Természet

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban kínai és orosz tudósok is részt vettek és ez az eddigi legrészletesebb felmérés az árok mélyén élő mikrobiális közösség összetételéről.

A Marina-árok a Csendes-óceán nyugati oldalán található és megközelítőleg 11000 méter mély – összehasonlításképpen a Föld legmagasabb pontja, a Mount Everest, 8848 méter magas.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy jelenleg a Mars felszínéről többet tudunk mint az óceán egyes mélyebb részeiről és a mai napig csupán egy maréknyi expedíció indult az árok ökoszisztémájának feltérképezésére. Az egyik ilyen expedíciót a híres kanadai Oscar-díjat is kapott filmrendező James Cameron szervezte, aki egy külön erre a célra kialakított tengeralattjáróval gyűjtött mintákat az árokban.

A mostani mintagyűjtés kiemelten a Mariana-árok legmélyebb részén élő mikrobiális populációt célozta. Az eredmények szerint több eddig ismeretlen szénhidrogén – ebbe tartozik a nyersolaj és a földgáz is – bontó baktériumokat is azonosítottak.

Már korábban is találtak hasonló mikroorganizmusokat, például a 2010-es mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa során a vízbe kerülő olajfoltok körül is. Az eredmények szerint viszont ezeknek a szénhidrogén bontó baktériumok sokkal elterjedtebbek az árokban, mint a Föld bármely más pontján.

A kutatóknak sikerült izolálni az egyes baktérium fajokat és laboratóriumban, az árok mélyén uralkodó körülmények leszimulálásával igazolták, hogy a baktériumok valóban képesek a szénhidrogének lebontására.

Hogy kiderítsék mégis milyen szénhidrogénekkel táplálkoznak ezek a baktériumok, a csapat az árok több különböző pontjáról is gyűjtött tengervíz mintákat. A vizsgálatok szerint a különböző szénhidrogén vegyületek 6000 méteres mélység alatt kezdenek megjelenni és az eddigi vezető elképzelések szerint jelentős részük a felszíni szennyezések eredménye.

Ami viszont a kutatókat is meglepte az az, hogy ezzel szemben a szénhidrogének egy másik kisebb részét az árok fenekén található üledékben élő mikroorganizmusok hozzák létre biológiai folyamatokon keresztül. Hasonló viselkedést már korábban egy a felszín közelében élő algafajnál is felfedeztek, viszont ilyen mélységben a folyamat eddig példátlan.

Az elméletek szerint a szénhidrogének termelése az árok mélyén uralkodó hatalmas nyomástól segíthet megóvni a mikroorganizmusokat vagy a populáció más tagjait láthatja el élelemmel – amíg ezek a lesüllyedt szennyező anyagokat is elfogyasztják.

A kutatók szerint még további kutatásra lesz szükség, hogy azonosítsák az árok mélyén élő populáció ismeretlen tagjait, valamint hogy meghatározzák az emberi tevékenység milyen hatással van erre az igen elszigetelt ökoszisztémára.

Forrás: microbiomejournal.biomedcentral.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.