Kategóriák Természet

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban kínai és orosz tudósok is részt vettek és ez az eddigi legrészletesebb felmérés az árok mélyén élő mikrobiális közösség összetételéről.

A Marina-árok a Csendes-óceán nyugati oldalán található és megközelítőleg 11000 méter mély – összehasonlításképpen a Föld legmagasabb pontja, a Mount Everest, 8848 méter magas.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy jelenleg a Mars felszínéről többet tudunk mint az óceán egyes mélyebb részeiről és a mai napig csupán egy maréknyi expedíció indult az árok ökoszisztémájának feltérképezésére. Az egyik ilyen expedíciót a híres kanadai Oscar-díjat is kapott filmrendező James Cameron szervezte, aki egy külön erre a célra kialakított tengeralattjáróval gyűjtött mintákat az árokban.

A mostani mintagyűjtés kiemelten a Mariana-árok legmélyebb részén élő mikrobiális populációt célozta. Az eredmények szerint több eddig ismeretlen szénhidrogén – ebbe tartozik a nyersolaj és a földgáz is – bontó baktériumokat is azonosítottak.

Már korábban is találtak hasonló mikroorganizmusokat, például a 2010-es mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa során a vízbe kerülő olajfoltok körül is. Az eredmények szerint viszont ezeknek a szénhidrogén bontó baktériumok sokkal elterjedtebbek az árokban, mint a Föld bármely más pontján.

A kutatóknak sikerült izolálni az egyes baktérium fajokat és laboratóriumban, az árok mélyén uralkodó körülmények leszimulálásával igazolták, hogy a baktériumok valóban képesek a szénhidrogének lebontására.

Hogy kiderítsék mégis milyen szénhidrogénekkel táplálkoznak ezek a baktériumok, a csapat az árok több különböző pontjáról is gyűjtött tengervíz mintákat. A vizsgálatok szerint a különböző szénhidrogén vegyületek 6000 méteres mélység alatt kezdenek megjelenni és az eddigi vezető elképzelések szerint jelentős részük a felszíni szennyezések eredménye.

Ami viszont a kutatókat is meglepte az az, hogy ezzel szemben a szénhidrogének egy másik kisebb részét az árok fenekén található üledékben élő mikroorganizmusok hozzák létre biológiai folyamatokon keresztül. Hasonló viselkedést már korábban egy a felszín közelében élő algafajnál is felfedeztek, viszont ilyen mélységben a folyamat eddig példátlan.

Az elméletek szerint a szénhidrogének termelése az árok mélyén uralkodó hatalmas nyomástól segíthet megóvni a mikroorganizmusokat vagy a populáció más tagjait láthatja el élelemmel – amíg ezek a lesüllyedt szennyező anyagokat is elfogyasztják.

A kutatók szerint még további kutatásra lesz szükség, hogy azonosítsák az árok mélyén élő populáció ismeretlen tagjait, valamint hogy meghatározzák az emberi tevékenység milyen hatással van erre az igen elszigetelt ökoszisztémára.

Forrás: microbiomejournal.biomedcentral.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom