Olyan gén variációkat találtak, amik hatással vannak a férfiak szexuális irányultságára

Amerikai, brit és ausztrál kutatók nemzetközi csapata két gén variánst fedezett fel, amik gyakoribbak a meleg férfiaknál, ezzel további bizonyítékot nyújtva ahhoz a feltevéshez, hogy a szexuális orientáció részben biológiai eredetű. A tanulmányukban a kutatók meleg és heteroszexuális férfiak teljes genomját hasonlították össze.

A csapat eredményei szerint azonosíthatták az első olyan géneket, amik hatással vannak a férfiak szexuális orientációjára. A kutatásban összesen 1231 hetero és 1077 meleg férfi DNS mintáit vizsgálták meg. A csapat tagja nem fókuszáltak a genom bizonyos részeire hanem az egészet átnézték egy betűs eltérések után kutatva – amíg a korábbi kutatások főleg a kromoszómák különbségeire fókuszáltak. Ez a megközelítés lehetővé tette a csapat számára, hogy azonosítsanak kettő olyan gén variánst, ami látszólag kapcsolatban áll a szexuális irányultsággal.

Az egyik ilyen gén a 13-as kromoszómán található – ami korábbi tanulmányok szerint hatással van a hipotalamusz bizonyos részeire, amik eltérő méretűek a meleg és a hetero férfiaknál. A másik gén pedig a 14-es kromoszómán található – ami főleg a pajzsmirigyre van hatással, azonban bizonyos fehérjéken keresztül az agyra is hatással lehet. Más tanulmányok már utaltak rá, hogy kapcsolat lehet a pajzsmirigy és a szexuális orientáció között.

A felfedezés nem zárja le a vitát, hogy a homoszexualitás biológiai eredetű e, viszont hozzátesz az egyre növekvő számú bizonyítékhoz, miszerint ez a helyzet. Korábbi családfákat vizsgáló tanulmányok szintén erősítik a biológia szerepét a homoszexualitásban, amíg más kutatások a kromoszómákban találtak különbségeket. A jelenlegi tanulmányban a mintaállomány kis mérete miatt nem perdöntőek az eredmények ezért a kutatóknak nagyobb méretekben kell folytatniuk a kutatást, hogy megerősítsék a felfedezésüket.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.