Öreg emberi sejteket fiatalítottak meg egy egyszerű természetes vegyület segítségével

Lorna Harries, az Exeter Egyetem molekuláris genetika professzora, csapatával felfedeztek egy új módszert, amivel megfiatalíthatóak az inaktív öregedő sejtek. Mindössze pár órányi kezelés hatására az öreg sejtek már képesek voltak osztódni és a telomereik – a kromoszómák végei, amik a kor előrehaladtával megrövidülnek – is meghosszabbodtak.

Ez az új felfedezése a csapat korábbi munkáira épít, amiben megmutatták, hogy az illesztő faktorok nevű gének folyamatosan kikapcsolnak, ahogy öregszünk. A kutatócsapat arra is rájött, hogy ezeket a illesztő faktorokat bizonyos vegyületekkel vissza is lehet kapcsolni, amivel az öregedő sejtek nemcsak ismét fiatalnak tűntek, hanem a viselkedésük is fiatalosabbá vált és osztódni is elkezdtek.

A kutatók rezveratrol analógokat használtak, amik olyan vegyületek amik a természetben a vörös szőlőben, a kakaóban és az áfonyában találhatóak meg. A vegyületek hatására a kikapcsolt illesztő faktorok visszakapcsoltak. Mindössze pár óra leforgása alatt a sejtek fiatalabbnak tűntek és elkezdtek megfiatalodni úgy, hogy a viselkedésük is visszaállt és osztódni is elkezdtek.

A felfedezés új kezelések létrehozásához vezethet, amik segíthetnek abban, hogy az emberek egészségesebben öregedjenek meg, az öregedést kísérő leépülések nélkül. A legtöbb 85 évet megélt ember szenved valamilyen krónikus betegségtől és a kor előrehaladtával nő az agyvérzések, szívbetegségek és a rák kockázata is.

“Ez az első lépés abban, hogy elérjék az emberek végigéljék normális élettartamukat, viszont az egész életükben egészségesen,” mondta Harries. “Az adataink arra utalnak, hogy a vegyületek felhasználásával visszakapcsolható a gének egy jelentős csoportja, ami az öregedésünk során kikapcsolnak, ezzel visszaállítva az öreg sejtek funkcióját.”

“Amikor megpillantottam az első megfiatalodó sejteket a kultúrában, nem hittem a szememnek,” mondta Eva Latorre, a kutatás egyik végrehajtója. “Többször is megismételtem a kísérletet és a sejtek minden esetben megfiatalodtak. Nagyon izgatott vagyok ennek a kutatásnak a jelentősége és lehetőségei miatt.”

Ahogy öregszünk a szöveteinkben úgy halmozódnak fel az öregedő sejtek, amik élnek, de már nem növekednek vagy funkcionálnak. Ezek a sejtek elvesztik a képességüket arra, hogy megfelelően szabályozzák génjeiket. Ez az egyik fő oka annak, hogy a szöveteink és szerveink sebezhetővé válnak a betegségekkel szemben idősebb korunkra.

Az illesztő faktorok nagyon fontosak, abban hogy biztosítsák, hogy a gének képesek elvégezni az összes feladatukat. Egy gén több üzenetet is küldhet a testnek, hogy végrehajtsa egyik funkcióját – például eldöntse növesszen e új véredényeket – és az illesztő faktorok döntenek abban, hogy milyen üzeneteket küldjenek. Ahogy az emberek öregednek ezeknek a faktoroknak egyre jobban csökken a hatásfoka vagy teljesen felhagynak működésükkel, ezzel korlátozva a sejtek képességét, hogy bizonyos környezeti változásokra megfelelően reagáljanak.

“Ez megmutatja azt, hogy amikor öreg sejteket kezelünk egy olyan molekulával ami visszaállítja az illesztő faktorok szintjét, a sejt visszanyeri több fiatalos tulajdonságát is,” mondta Harries.“Képessé válnak a növekedésre és a telomereik is meghosszabodnak, mint ahogy fiatal sejteknél történik. Sokkal több kutatásra van még szükség, hogy meghatározzuk ezeknek a megközelítéseknek a valódi lehetőségeit, a korral együtt járó degeneratív hatásokkal szemben.”

“A felfedezésünk a sejtek megfiatalítására egy egyszerű összetevőt használ mégis hatalmas lehetőséget jelent az öregedés kutatásában az öregek életének javítására.”

Forrás: bmccellbiol.biomedcentral.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.