Óriás pingvin maradványokat fedezték fel Új-Zélandon

Új-Zélandon egy ember méretű óriáspingvin maradványait fedezték fel. Az állat súlya életében elérhette a 100 kg-ot és a csontjai alapján 1,77 méter magas volt úszás közben és 1,6 méter a lábain állva.

Az újonnan felfedezett madár nagyjából 18 centiméterrel hosszabb mint bármely korábban felfedezett ősi pingvin – aminek a csontjaikból elég maradt fenn ahhoz, hogy megállapítsák a méretüket. Azonban találtak már egy feltehetőleg nagyobb méretű pingvinhez tartozó lábcsontot – viszont pusztán ebből a csontból nehéz következtetni az állat méretére.

A ma élő legnagyobb pingvin faj az antarktiszi császár pingvin a maga 1,2 méteres magasságával.

Gerald Mayr, a felfedezésről szóló tanulmány főszerzője, csapatával a Kumimanu biceae nevet adta a pingvinnek – ami a Maori nagy mitikus szörny és a madár szavakból és a tanulmány egyik szerzőjének az édesanyjának a nevéből tevődik össze. A maradványok korát a kutatók 56 és 60 millió év közi teszik.

Ezzel a korral a maradvány közel olyan idős mint az eddig talált legöregebb pingvin maradvány – ami viszont a mostaninál lényegesen kisebb volt. Az új felfedezés arra utal, hogy a pingvinek mérete a 66 millió évvel ezelőtti, a dinoszauruszokkal is leszámoló, tömeges kihalások után rohamosan növekedett.

Az eseménynek rendkívül fontos szerepe volt a pingvinek történelmében, mivel korábban a röpképtelen tengeri madaraknak nagy veszélyt jelentettek a tengeri ragadozó hüllők, amik nemcsak a madarak levadászásával hanem a táplálékszerzésben való versengéssel is akadályozták a pingvineket, viszont miután ezek a hüllők kihaltak, a repülés képessége már nem volt olyan fontos a pingvineknek – ezzel új kaput nyitva a fejlődésük előtt.

Mi történt azonban ezekkel az óriásokkal?

A kutatók szerint a nagy tengeri emlősök, mint a fogas bálnák és a fókák megjelenése visszahozta a versengést az élelem és biztonságos szaporodási helyekért. Az új jövevények ezen felül elkezdhették levadászni a nagy pingvineket ezzel csökkentve a méretük által nyújtott előnyöket.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.