Ősi gének felélesztése adhat védelmet a vírusokkal szemben

A vírusok körében egy elterjedt módszer, hogy az általuk megfertőzött sejteket a szervezet saját fehérjéi segítségével alakítják baktériumokat létrehozó üzemekké.

A kutatók már korábban megpróbáltak megoldást keresni erre a problémára azzal, hogy az érintett fehérjékhez köthető géneket kikapcsolják, viszont ezzel a kísérletben vizsgált növényekben jelentős kárt tettek. Jose Sanchez-Ruiz, a Granada Egyetemről, munkatársaival kifejlesztett egy új módszert, amivel az Escherichia coli baktériumot sikeresen megvédték a T7 nevű bakteriofágtól – baktériumokat fertőző vírus.

A kutatók a baktérium egyik thioredoxin génjére fókuszáltak, amit a T7 a fertőzés alatt kihasznál a sokasodásához. Ezt a gént a gén egy olyan ősi változatára cserélték, ami a fehérje egy olyan formáját kódolja, amivel a T7 még biztosan nem találkozhatott korábban.

A csapat azt találta, hogy ezek a 2,5 milliárd éves bakteriális thioredoxin gének képesek voltak ellenállást biztosítani a T7 vírussal szemben anélkül, hogy a baktérium növekedésében különösebb kárt tettek volna.

A tanulmány szerzői szerint ez a módszer a növényekre is átültethető lehet, amivel védelmet biztosíthat a terményeink számára a vírusokkal szemben.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.