Összesen akár 86 millió életévet is nyerhetnek a dohányosok, ha e-cigarettára váltanak

Georgetown Lombardi Rák Központ új felmérése szerint akár 6,6 millió dohányzó ember élhet lényegesen tovább ha a cigarettákat a következő tíz évben vaporizálásra váltanák . Összességében az e-cigarettára váltó emberek élettartama  86,7 millió évvel növekedne.

A témáról készült első tanulmányban a kutatók lemodellezték, hogy mi történne ha a cigarettákat teljesen felváltanák az e-cigaretták. A tudósok szerint ez támogatja azt a politikai stratégiát amivel a politika át akarja terelni a dohányzó embereket az e-cigarettára, hogy ezzel meghosszabbítsák élettartamukat.

A tanulmányban a kutatók olyan tényezőket vettek figyelembe mint az e-cigaretták veszélye, a fiatalok rászokás-leszokás aránya.

Két előrejelzést is készítettek – az egyik optimista a másik pedig egy pesszimista forgatókönyv – amik eltérően tekintettek az e-cigaretták veszélyére és a normál cigarettára való rászokás, leszokás és a váltás hatásaira. Az eredmények szerint mindkettő esetben csökkenhet a korai halálozások száma.

A “pesszimista” forgatókönyv 1,6 millió átálló élettartama összesen 20,8 millió évvel nőhet meg, amíg az “optimista” forgatókönyv szerint 6,6 millió e-cigarettára váltó dohányos 86,7 millió életévet nyerhet.

“Ezen felül, ennek hatalmas egészségügyi előnyei is lehetnek azzal, hogy csökken a dohányzásból adódó fogyatékosságok száma, enyhül a fájdalom és az emberek kevésbé lesznek kitéve passzív dohányzásnak,” mondta David Levy, a kutatások vezetője. “Még a komorabb vizsgálatunk is azt mutatja, hogy lényeges számú életévet nyerhetnek azok akik a nikotint vaporizálással fogyasztják és nem a sokkal halálosabb méreganyagot tartalmazó cigaretta füstből.”

A tudósok szerint a felfedezés segíthet a közegészségügynek, hogy megoldást találjanak a dohányzásra – még ha csak részleges megoldást is.

“A 2014-es Amerikai Általános Sebészeti Jelentés már ajánlatot tesz egy az ország járványszerű dohányzása elleni stratégiára, azonban nem lépett életbe semmilyen új stratégia és maradt a jelenlegi status quo a dohány szabályozásában,” mondta Levy.

Ezeknek a szabályozásoknak a része a cigarettákra kivetett magasabb adó, a füstmentes szabad terek, média kampányok, leszokási programok és hirdetési korlátozások.

“Amíg ezek a rendelkezések hosszú távon hatásosak voltak – a dohányzás dominanciája az elmúlt 50 éveben jelentősen csökkent – a hatásuk relatíve lassú volt,” mondta Levy.

A kutatók szerint az átszokás jelentőségét mutatja az is, hogy több korábbi kutatás is azt találta hogy az e-cigarettára váltó emberek sokkal könnyebben hagynak fel a normális cigarettákkal.

“A régi rendelkezéseket ki kell egészíteni olyanokkal, amik segítik a halálosabb cigaretták helyettesítését e-cigarettákkal,” mondta Levy.“Együtt ezek a rendelkezések a cigaretták tartalmának szabályozásával lehetőséget jelentenek arra, hogy drasztikusan csökkentsük a cigaretták okozta jelentős károkat.”

Forrás: tobaccocontrol.bmj.com ; tobaccocontrol.bmj.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.