Összetett szerves vegyületeket találtak az Enceladus holdon

A NASA Cassini űrszondáján lévő tömegspektrométer segítségével szénben gazdag szerves molekulákat találtak a Szaturnusz Enceladus holdjának jeges felületének repedéseiből kiáramlani.

A kutatók szerint a hold köves magja és a fölötte húzódó meleg víz közötti kémiai reakciók kapcsolatban állhatnak a most felfedezett, összetett molekulákkal.

“Az Enceladus ismét elkápráztatott bennünket. Korábban csak a legegyszerűbb, mindössze pár szénatomot tartalmazó, szerves molekulákat sikerült azonosítanunk, viszont már az is rendkívül izgalmas volt,” mondta Christopher Glein, a felfedezésről megjelenő tanulmány társszerzője és a földönkívüli kémiai oceanográfiára specializálódott kutató. “Most olyan szerves molekulákat találtunk, amelyek tömege 200 atomi tömegegység fölött van. Ami tízszer nehezebb mint a metán. A folyékony vizű óceánjából származó összetett szerves molekulákkal ez a Hold az egyedüli test a Földön kívül amelyről tudjuk, hogy egyidejűleg kielégíti az élet minden általunk ismert alapvető követelményét.”

Még mielőtt 2017 szeptemberében a Cassini letért volna a pályájáról, sikerült mintát vennie az Enceladus felszínéből kitörő anyagokból. A szonda vizsgálati berendezései nem csak a felszínen kiáramló anyagokat, hanem a Szaturnusz E-gyűrűjének – amit többek között az Enceladus gravitációs mezejéből megszökő jég részecskék alkotnak – anyagát is megvizsgálták.

“A Cassini űrszonda még a küldetés végét követően is új dolgokat tanít az Enceladus-ról, ezzel előremozdítva az óceán világok asztrobiológiájának szakterületét,” mondta Glein.

A Cassini még 2015 októberében repült el az Enceladus holdhoz közel, amikor is a tömegspektrométerével hidrogéntartalmú molekulák jelenlétét mutatta ki a holdból kiáramló gázokban. Korábbi elrepülések már bizonyítékokat találtak arra, hogy a hold felszínét egy óceán borítja, amíg a magját kőzetek alkotják. A gázokban kimutatott hidrogénvegyületek az elképzelések szerint a víz és a kőzetek közötti hidrotermális környezetben lezajló geokémiai reakciók alkotta.

“A hidrogén kémiai energiaforrást biztosít a Föld óceánjaiban a hidrotermális kürtők közelében élő mikroorganizmusok számára,” mondta Hunter Waite, a tanulmány egy másik társszerzője. “Miután azonosítottuk a mikrobák potenciális táplálékforrását, a következő kérdés amit felteszünk: ‘mi az óceánban lévő összetett szerves anyagok természete?’ Ez a tanulmány az első lépés ennek a megértésében,”

A kutatócsapat szerint a felfedezéseknek az elkövetkező küldetésekben is nagy jelentősége lehet, mivel így elő tudnak készülni arra, hogy nagyobb felbontásban vizsgálják a hold gázaiban lévő összetett szerves vegyületeket – ezzel többet megtudva az eredetükről és a szerepükről. Az eredmények izgalmasak, viszont a kutatók figyelmeztetnek rá, hogy több vizsgálatra van szükség mielőtt kijelenthetnék, hogy az Enceladus hold lehetőséget adhat az élet megjelenésére – vagy esetleg már most is élet van rajta.

Forrás: nature.com | Kép: NASA/JPL

 

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.