Összetettebb az otthon született csecsemők bél mikróbiótája

Egy új kutatás szerint az otthon született csecsemők bélrendszerét több baktériumfajta népesíti be, amely az immun- és az anyagcsererendszerek fejlődésében is szerepet játszhat.

Az, hogy kiderüljön az otthon születettek bélmikróbiótája miért összetettebb még egy hónappal a születésük után is mint a kórházban született gyerekeké, fontos lehet abban, hogy csökkentsék bizonyos betegségek kialakulásának esélyeit felnőttkorban.

Az emberi mikróbiótát több billió baktérium, gomba és vírus alkotja, melyek közül soknak jótékony hatásai vannak az egészség megőrzése és különböző krónikus betegségek megelőzése által – mint a cukorbetegség, az asztma vagy a bélgyulladás. A mikroorganizmusok az anyából kerülnek az újszülött szervezetébe, viszont az új kutatás szerint a valóság ennél összetettebb.

A kutatásból az nem derült ki, hogy pontosan mi is okozza a különbséget az otthon és a kórházban született gyerekek között, de a kutatók elméletei szerint ebben fontos szerepe lehet a kórházi gyakorlatoknak; mint az antibiotikumok használata, az újszülöttek fürdetése és a steril környezet hatásai.

A kutatásban 35 újszülöttet és a szüleiket követték nyomon a szülés utáni hónapban. Az újszülöttek közül 14-en születtek otthon és 21-en kórházban, ezen felül mindannyian komplikációk és sebészi beavatkozás nélkül jöttek a világra és csak és kizárólag anyatejjel táplálták őket. Az újszülötteket mind bába segítette világra és mindannyiukat a karjukban tarthatta az édesanyjuk és a szoptatásukat is elkezdhette.

A kutatók egy másik most megjelent munkájukban megállapították, hogy a kórházban született gyerekek székletében több gyulladásra utaló jelet találtak, mint az otthon született gyerekeknél.

A kutatók szerint, amíg több kutatásra van szükség az eredmények igazolásához – és a tényezők pontos megértéséhez -, addig is szükséges lehet a kórházi szülészetek környezetének átalakítása – természetesen a súlyos komplikált eseteket leszámítva -, hogy azok jobban hasonlítsanak az emberek otthonára.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.