Pehely könnyű mesterséges izmok a súlyuk ezerszeresét képesek felemelni

Összehajtható mesterséges izmok a saját súlyuk 1000-szeresét is képesek lehetnek felemelni és az elkészítésükhöz csupán 10 percnyi munkára és kevesebb mint egy dollár értékű alapanyagra van szükség.

A puha robotok egyre hatékonyabbakká válnak, azonban a rugalmasságuk miatt kompromisszumokat kell kötniük, mivel a puha anyagok általában gyengébbek és kevésbé ellenállóak min a rugalmatlanok, ezek a tulajdonságok jelentősen lekorlátozzák a lehetséges felhasználási területeiket.

Azonban egy új kutatás során létrehoztak egy 2,6 grammos mesterséges “izmot”, ami képes egy 3 kg-os tárgy felemelésére – aminek összehasonlítás képpen ugyanannyi a súlyhoz mért erő aránya, mintha egy újszülött felemelne egy terepjárót.

Az origami által inspirált robot úgy néz ki mint egy rengeteg kamrából álló zsák, aminek kamráit vagy vízzel vagy levegővel töltik. A vizet ezután vákum segítségével képesek kiszívni, ezzel irányítva az izmokat és azok mozgását.

Az izmokat több alapanyagból is elő lehet állítani és a kutatók a tanulmány során fém rugókat, csomagolt habot és műanyag lapokat használtak az izmok különböző formáinak teszteléséhez. Ezen puha anyagok használata a robotikában lehetővé teheti az emberek számára, hogy biztonságosan dolgozzanak a robotokkal ipari körülmények között.

“Az emberek általánosan puhák és törékenyek a nagy ipari robotokhoz képest, amikkel egy összeszerelő soron találkozhatunk,” mondta Robert Wood, a kutatás vezetője a Harvard Egyetemről. “A következő lépés az, hogy fogjuk a rendszert és egy teljesen működőképes robotot hozzunk belőle létre.”

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.