Rájöttek mi táplálja magmával az olasz szuper vulkánt

A kutatók bizonyítékot találtak rá, hogy a dél-itáliai szakértők szerint kitörni készülő szuper vulkánt úgynevezett ‘meleg zónák’ táplálják. A Nápolytól nyugatra lévő Pozzuoli-öböló valójában egy szupervulkán, a Campi Flegrei vulkáni kalderája, ami egy évszázaddal ezelőtt tört ki legutóbb.

A terület a 80-as évekig nyugalmas volt, amikor is valószínűleg talajvíz került a magmába ezzel egy sornyi kisebb földrengést indítva el.Szeizmológiai technikák felhasználásával a tudósok meghatározták azoknak a meleg zónáknak a helyét, ahonnan ebben az időszakba forró magma ömlött a kalderába.

A Luca De Siena, Aberdeen Egyetemről, vezette több más nagyobb egyetem közreműködésével végzett tanulmány viszonyítási alapot ad ahhoz, hogy előrejelezzük hogyan és hol csaphatnak le a jövőbeni kitörések.

“Az egyik kérdés, ami már hosszú ideje foglalkoztatja a tudósokat, hogy hol van a magma a kaldera alatt. A tanulmányunk az első bizonyítéka lehet annak, hogy a Pozzuoli város alatti meleg zóna 4 kilométeres mélységben egészen a tengerig nyúlik,” mondta Siena. “Amíg ez a legvalószínűbb helye egy kis mennyiségű magmának, ez akár egy mélyebben fekvő, szélesebb magmakamra forró teteje is lehet.”

A tanulmány szerint a 80-as évekbeli kitörést egy 1-2 kilométer mélyen lévő kőzetréteg akadályozta, ami elzárva a magma útját egy másik irányba vezette el azt. Amíg ennek a jelentése nem teljesen tisztázott, a 80-as évek óta a területen tapasztalt alacsony szeizmikus aktivitás arra utal, hogy a nyomás egyre jobban növekszik a kalderában.

“Az elmúlt 30 év alatt a vulkán viselkedése sokat változott, és az egész egyre melegebb lesz ahogy a folyékony kőzetek egyre jobban áthatják az egész kalderát,mondta Siena. “A 80-as évekbeli Pozzuoli aktivitás felelőse elvándorolt, így a veszély nem csak ott áll fenn, hanem sokkal közelebb kerülhetett Nápolyhoz, ami jóval sűrűbben lakott terület.”

A tudósok szerint ez azt jelenti, hogy a vulkán egyre veszélyesebbé válik, a nagy kérdés csak az, hogy mennyi magma van a mélyben. Azonban még a kisebb mennyiségű magma – ami elvezetődhet a tengerig – szintén okozhat problémákat a földrengések formájában.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.