Rájöttek milyen parazita férgeket írt le Hippokratész, az orvostudomány atyja

A Hippokratész által 2500 évvel ezelőtti leírt parazita férgek – ami az ókori orvoslás legmeghatározóbb munkája volt – nyomaira bukkantak a görög Kea szigetének történelem előtti temetkezési helyén talált ősi széklet mintákban.

A Cambridge Egyetem kutatói mikroszkópok segítségével vizsgáltak a Neolitikum (időszámításunk előtti 4. évezred), a Bronz Kor (i. e. 2. évezred) és a Római Kor (i. e. 146 – i. sz. 330) időszakából származó csontvázak medencecsontjai körüli lebomló székletből kialakult talajt.

A csapat tagjai két parazita féreg faj tojásaira bukkantak – ostorféreg (Trichuris trichiura), orsóféreg (Ascaris lumbricoides). Az ostroférgek a neolitikum, az orsóférgek pedig a Bronz Kortól voltak jelen.

Hippokratész i. e. 5-4 században élt a görög Cos szigetén és végezte orvosi munkáját és a humorálpatológia (a betegségek kialakulását az emberi testnedvek arányának felborulásával magyarázta) elméleteivel és a betegségek tüneteinek megfigyelésével nyerte el hírnevét. A humorálpatológia elmélet egészen a 17 századig – több mint 2000 évig – az elfogadott magyarázata volt a betegségek kialakulásának.

Hippokratész diákjaival rengeteg különböző betegséget jegyzett fel orvosi feljegyzéseibe és a régészek már hosszú ideje dolgoznak a leírt betegségek azonosításán. Azonban mostanáig nem sikerült megtalálni az ősi görögöket sújtó parazita bélférgeket. Hippokratész eredetileg a férgeket a Helmins strongyle, Ascaris, és Helminsplateia nevekkel illette.

A kutatók szerint ezek a régészeti minták egyértelműen megmutatják, hogy valójában melyik parazita fajok felelősek a terület megbetegedéseiért.

“Az ősi görög feljegyzésekbe leírt Helmins strongyle férgek valószínűleg az orsóférgeket jelentik, amiket a Kea-án találtuk. Az ősi orvosi szövegekben megjelenő Ascaris férgek valószínűleg két parazitára utalhatott, a fonalférgekre és a ostorférgekre, az utóbbit Kea-án is megtaláltuk,” mondta Piers Mitchell, a tanulmány vezetője.

“Eddig csak viszonyítási alapjaink voltak a régészektől arra, hogy milyen parazitákról is szólnak az ősi görög orvosi iratok. A kutatásunk megerősíti a régészek bizonyos gondolatait, de új információkat is nyújt, amikre a történészek nem számítottak, mint az ostorférgek jelenléte.”

Hippokratész irataiban jegyzett parazita fertőzés tüneteiként a férgek kihányását, hasmenést, lázat, hidegrázást, gyomorégést, gyengeséget és az alhasi tájék duzzanatát írták le.

A fertőzésre főleg gyógyszeres kezelést ajánlott – összetört hegyi gurgolya gyökerek vízzel és mézzel keverve.

“A területünk egyik kulcsfontosságú előrelépése lehet a görög neolitikum korából származó bélparazita tojások felfedezése,” mondta Evilena Anastasiou, a felfedezésről készült tanulmány vezető szerzője. “Ez a legkorábbi bizonyítéka a parazita férgek jelenlétének az ősi görögöknél.”

“A kutatás megmutatja, hogy a régészet és a történelem tudomány összehozása segíthet nekünk, hogy jobban megértsük a korai orvosok és tudósok fontos felfedezéseit,” mondta Mitchell.

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.