Rákkeltő vegyületek lehetnek a kannabisz kivonatokban

A Portland Állami Egyetem kutatói benzolt és más lehetségesen rákkeltő vegyületet találtak a butánnal készített kannabisz kivonat gőzében.

A tanulmány új egészségügyi kockázatokat vet fel a hasis olaj vaporizálásával kapcsolatban – ami a kannabisz fogyasztás egy egyre népszerűbb módja, különösen azokon a helyeken ahol legalizálták.

A vaporizálás már így is egy vitatott fogyasztási módszer. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy kis mennyiségű kannabisz olajat tesznek egy felmelegített felületre, amit így gőzként be tudnak lélegezni. A módszer először azért vált vitatottá mert nagyon magas mennyiségű kannabinoidot tartalmaz – a kannabisz aktív összetevői.

A hasisolaj készítése is veszélyes mivel az erősen gyúlékony és robbanásveszélyes butánt használják az összetevők kivonásához, Portland-ban nemrég ketten haltak meg, mert hasisolaj készítés közben berobbant a kivonáshoz használt bután.

“Az Egyesült Államokban a széleskörű kannabisz legalizálással, szükségszerű megvizsgálni a fogyasztásának teljes toxikológiáját, hogy ezzel vezesse a jövő irányelveit,” mondta Rob Strongin, a tanulmány vezetője. “A tanulmány eredményeiből egyenesen látszik, hogy ez a fogyasztási módszer jelentős mennyiségű méreganyagot juttathat a szervezetbe.”

A csapat a terpének vegyi profiljait vizsgálták úgy – amik a kender és más növények fragmentált olajai – , hogy azokat olyan módon változtatták gázneművé, mint ahogyan egy hasis olaj használó tenné.

A butánnal készült hasisolajjal végzett kísérletek benzolt is előállítottak jelentős mennyiségben és emellett metakroleint, mindkét anyag rákkeltő.

Terpéneket használnak az e-cigaretták folyadékában is, amit korábbi kutatások ugyancsak veszélyesnek tartanak, ha azokat nagy hőmérsékletű beállítások mellett használják.

A fogyasztással járó veszélyek pontosabb megismeréséhez további tanulmányokra, kísérletekre van szükség.

Forrás: pubs.acs.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..