Rátaláltak a legöregebb növény fosszíliára

A növények 400 millió évvel korábban alakulhattak ki mint, ahogyan azt eddig talált fosszíliákból gondoltuk.

A legrégebbi maradványok egy többsejtű algától származnak – ami közeli kapcsolatban áll a mai növények őseivel – emellett nagyon ritkák és eddig a legöregebb talált minta korát 1,2 milliárd évre becsülik. Stefan Bengtson, a Svéd Természettörténelmi Múzeum munkatársa, kollégáival együtt az indiai Chitrakoot területén kettő többsejtű koloniális élőlény fosszíliát talált, amiknek a becsült kora 1,6 milliárd év.

Az egyik fonalszerű formájú (Rafatazmia chitrakootensis, képen látható) a másik karéjos formájú (Ramathallus lobatus). Egy 3D-s röntgenmikroszkóp felhasználásával a csapat megállapította, hogy a kolóniákat hasonló szerkezet jellemzi mint a vörös algát, ezeknek egy része a fotoszintézisért lehetett felelős.

Ez a felfedezés tovább erősíti a tényt, hogy ráférne egy kis átalakítás az élet fájára, ahogy egyre több bizonyíték kerül elő az élet még ősibb eredetéről.

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Ez tényleg ellentmond az eddigi ismereteknek. Azt tartják, hogy a többsejtű élet a Földön 620 millió éve jelent meg, a hógolyóföld felolvadása után. Ma már az ősi kékmoszatokat visszaminősítették baktériumokká cianobaktérium néven, lehet hogy hasonlóan itt is csak egysejtű baktériumok telepéről, nem többsejtűekről van szó. 1,6 milliárd éve meg még nem is volt számottevő oxigén a levegőben, márpedig a többsejtű élet a mitokondriumok oxigénnel való energiatermelésén alapul.

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.