Rejtélyes DNS módosulások jelennek meg a stressz hatására

A genetika fejlődésével a kutatók egy kémiai módosulást fedeztek fel az állatok DNS-ében. Azonban van ezeknek változásoknak valami különleges jelentősége vagy csupán annak a jelei hogy a sejtek mechanizmusai időnként hibáznak.

Peng Jin, a Emory Egyetem Orvosi Karának genetikusa, ezt a DNS változtatást – a DNS A (adenin) molekuláinak metilációját vizsgálta. Kiderült, hogy ez a változás nagyobb mennyiségben van jelen, azoknál akik nagyobb stressz alatt vannak és a változásnak valószínűleg a neuropszichiátriai rendellenességekben is szerepe van.

A DNS C (citozin) molekuláinak metilációja általánosan lekapcsolja a géneket és fontos részét képezi az epigenetikai szabályozásnak, amivel a sejtek máshogy olvassák a DNS kódot anélkül, hogy annak szekvenciáit megváltoztatnák. A metiláció során egy -CH3 csoport kerül az adott molekulára.

Azonban a kérdés az, mi történik akkor ha a citozin helyett az adeninen megy végbe a metiláció? A baktériumoknál az N6-metiladeninnek fontos szerepe van a baktériumokat fertőző vírusok elleni védelemben. Ezt a módosulást azóta rovaroknál és emlősöknél is megfigyelték, azonban a jelenség eddig nem kapott teljes magyarázatot.

A C-metilációról a kutatók tudják, hogy milyen enzimek adják hozzá, veszik el és törlik ki. Azonban az A-metilációról kevesebb ismert.

“Azt találtuk hogy a 6-metil A dinamikus, ami egy funkcionális szerepre utal,” mondta Jin. “Igaz az enzim, ami felismeri, hozzáadja és kitörli az ilyen típusú DNS metilációt továbbra is rejtélyes.”

A tudósok szerint ez az enzim nem azonos azzal, ami az RNS-ben ad metil csoportokat az adeninhez.

Az új tanulmányukban az agy prefrontális agykérgét vizsgálták olyan egereknél, melyeket stressznek tettek ki, amit a depresszió vizsgálatára is szoktak használni (kényszerített úszási tesztek, a farkuknál fogva történő felfüggesztéses tesztek).

Ilyen körülmények között az agysejtek DNS-ében az N6-metiladenin mennyisége négyszeresére emelkedett. A kutatók által talált legmagasabb kimutatott mennyiség 25 ppm volt, ami nem egy túl magas érték, viszont a kutatók szerint ez a mennyiség a genom egy bizonyos részére korlátozódott.

Ezek a módosítások nagyrészt a gének közötti területeken jelentek meg és többnyire nem voltak jelen a genom fehérjéket kódoló részében. Az A-metiláció csökkenése azoknál a géneknél, amik működését fokozza a stressz, arra utal, hogy egy folyamat eltávolítja őket az aktív génekről.

Azok a gének, amiknél jelen voltak az A-metiláció változásai, egybeestek sok olyan génnel, amiket neuropszichiátriai rendellenességekkel hoztak kapcsolatba korábban. A kutatók szerint ezt a kapcsolatot érdemes lehet behatóbban is megvizsgálni.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.