Rejtélyes fényeket láttak a Mexikói földrengés után

Miután Szeptember 7.-én egy 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Mexikót, hirtelen rengeteg villódzó zöld fényről készült videó lepte el az internetet.

A földrengések után bekövetkező fényjelenségek annyira ritkák, hogy többen csak mondának tekintik őket. Az első ilyen jelenségről készült beszámoló Krisztus előtt 89-ből származik és az azóta eltelt évszázadok alatt több hasonló leírás is született.

Hozzánk időben legközelebbi beszámolók 2009 olaszországi L’Aquila és a 2016 új zélandi Wellington előrengéseket kísérő fényekről szólnak.

“Ezeket a jelenségeket jól dokumentálták, mivel ma már sok biztonsági kamera éjjel nappal megy,” mondta Friedemann Freund, a NASA Ames Kutató Központjától.

A tudósok szerint földrengéskor bekövetkező fények valójában elektromos kisülések, amik a talajból indulnak ki és akár 200 méter magasba is felemelkedhetnek a levegőbe. A fényeket bizonyos esetekben a földrengést megelőzően és más esetekben pedig az alatt vagy közvetlen utána tapasztalták. Azonban a működésük még ma sem teljesen tisztázott.

A probléma központjában az áll, hogy a fényeket több különböző formában és megjelenéssel látták már – világító gömbök, a földből kiinduló villódzó tűz vagy éppen az ég helyett a talajból felcsapó szerteágazó villámok. Több esetben a fényeket más jelenségekkel is meg lehetett magyarázni, mint a repedésekből feltörő vulkanikus lángok, meteorokkal vagy éppen a sarki fénnyel.

“Nem olyan egyszerű megmondani, hogy melyik valódi és melyik nem,” mondta Troy Shinbrot, a Rutgers Egyetemről.

De mi van azokkal az esetekkel, amikor semmilyen más magyarázat nem tűnik ésszerűnek?

Az egyik elképzelés szerint, amikor a gyúlékony vagy alaktalan kőzetek nagy nyomás alá kerülnek, a köztük lévő molekuláris kötések felszakadnak és ezzel ionizált oxigént engednek szabadon, ami végighalad a kőzeten.

“Minél gyorsabban feszülnek meg a kőzetek, annál több pozitív töltéshordozó szabadul fel,” mondta Freund.

Eszerint néhány ezek közül az ionok közül töltéssel ellátott rétegeket hozhat létre a felszín alatt, ezzel helyi elektromos mezőt hozva létre. Minél erősebb ez a mező annál nagyobb fényjelenséget okoz a kisülése.

Egy másik elképzelés szerint bizonyos körülmények között az ásványi összetételbeli rendellenességek félvezetőként viselkednek, amelynek a szeizmikus aktvitást követő felrobbanása okozhatja a fényeket. Freund szerint ez az állapot csak a másodperc tört részéig áll fenn és ezután a töltött részecskék áttörhetik a földfelszínt és kisülhetnek a levegőben.

Egy másik magyarázat szerint a földrengés fényei a “tribolumineszcencia” megjelenései, ami olyan fényeket jelent, amik súrlódás, törés vagy nyújtás során eltörő kémiai kötések során szabadulnak fel. Ezt a hatást már sikerül kis méretű laborkísérletekben is demonstrálni, bizonyos körülmények között.

Hasonlóan a kvarc összenyomása is kilökheti a felszínen lévő ionokat a helyükről, amivel apró elektromos hullámot hozhat létre. Elképzelhető, hogy ez a folyamat nagy mennyiségben is létrejöhet a földrengéskor egymásnak csapódó kövek hatására – ez azért is elképzelhető mivel a kvarc a Földkéreg egyik leggyakoribb ásványa.

Az ötleteket félretéve a fények kivizsgálása a valódi világban nagy nehézségekbe ütközhet.

“Attól függetlenül, hogy hogyan hajtjuk végre a kísérletet, egy kiküszöbölhetetlen akadály lesz a méret. Kísérletben a földrengéskor bekövetkező több tíz kilóméteres aktivitást lehetetlen reprodukálni.” mondta Shinbrot.

De a tudósok dolgát segíti az, hogy hasonló felvételek jelennek meg minden néhány hónapban, ezzel rengeteg adatot nyújtva nekik.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.