Kategóriák Tech

Rekordot döntő napelemet mutattak be

Az Insolight startup által kifejlesztett napelemek 29 százalékos hozamot hoznak – ami rekordnak számít a kereskedelmi forgalomba kerülő cellák között. Az új rendszer, ami már készen áll a tömeggyártásra, lencsék segítségével fókuszálja a napsugarakat nagy hatásfokú fotovoltaikus cellákra.

Az új napelemek megjelenésükben nem sokban térnek el a maiaktól; hasonló méretűek, vastagságúak és a felfogatásuk is megegyezik. Viszont a 29 százalékos hozamuk számottevően nagyobb mint az mai napelemeké (17-19 százalék). A paneleket, melyeket azóta független kutatók is megvizsgáltak, egy a fény koncentrációjára használt szabadalmaztatott optikai rendszerből és az eddig inkább csak műholdaknál használt fotovoltaikus cellák alkotják.

Felmérések szerint a 2000-es évek óta a napelemek hozama mindössze 3,5 százalékkal emelkedett csupán – és a közelmúltban mintha plafonba ütközött volna. Emiatt a szakértők szerint csak a technológia radikális átalakításával érhetőek el magasabb hozamok; ami jelen esetben a lényegesen drágább műholdas cellák felhasználása.

Azonban hogy az árakat is kordában tudják tartani szükség volt a napfény koncentrációját lehetővé tevő optikai lencsékre, amivel 100-szorosára koncentrálható a napfény. Ennek köszönhetően a cellák ténylegesen csak a panel felületének 0,5 százalékát fedik le, amíg a nap folyamán néhány millimétert képesek elmozdulni, hogy kövessék a nap útját.

A rendszer fejlesztői elmondása szerint az új napelemek kiemelten jól működnek felhős időben, mivel a diffúz fénysugarakból is képesek jó hatásfokkal áramot generálni.

A Insolight technológiája már két éve a laborban is rekordot állított, az akkori 36 százalékos hozamával – ami a gyártási optimalizálások hatására 29 százalékra csökkent.

A rendszert azóta egy teljes évig tesztelték folyamatosan és az eredmények szerint a nyári hőhullámok, a viharok és a téli időjárás mellett is hiba nélkül működött.

A gyártók elmondása szerint az új napelemek jobb megtérülést biztosítanak, ha figyelembe veszik a panelek árát, élettartamát, hozamát, valamint az adott terület áram árát, időjárási körülményeit, hitel feltételeit, valamint fenntartási költségeit.

A startup már több gyártóval is tárgyal a panelek egyes elemeinek legyártásával kapcsolatban és a remények szerint a napelemek 2022-re a fogyasztók számára is elérhetőek lesznek.

Forrás: researchgate.net

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.