Kategóriék Tech

Rekordot döntő napelemet mutattak be

Az Insolight startup által kifejlesztett napelemek 29 százalékos hozamot hoznak – ami rekordnak számít a kereskedelmi forgalomba kerülő cellák között. Az új rendszer, ami már készen áll a tömeggyártásra, lencsék segítségével fókuszálja a napsugarakat nagy hatásfokú fotovoltaikus cellákra.

Az új napelemek megjelenésükben nem sokban térnek el a maiaktól; hasonló méretűek, vastagságúak és a felfogatásuk is megegyezik. Viszont a 29 százalékos hozamuk számottevően nagyobb mint az mai napelemeké (17-19 százalék). A paneleket, melyeket azóta független kutatók is megvizsgáltak, egy a fény koncentrációjára használt szabadalmaztatott optikai rendszerből és az eddig inkább csak műholdaknál használt fotovoltaikus cellák alkotják.

Felmérések szerint a 2000-es évek óta a napelemek hozama mindössze 3,5 százalékkal emelkedett csupán – és a közelmúltban mintha plafonba ütközött volna. Emiatt a szakértők szerint csak a technológia radikális átalakításával érhetőek el magasabb hozamok; ami jelen esetben a lényegesen drágább műholdas cellák felhasználása.

Azonban hogy az árakat is kordában tudják tartani szükség volt a napfény koncentrációját lehetővé tevő optikai lencsékre, amivel 100-szorosára koncentrálható a napfény. Ennek köszönhetően a cellák ténylegesen csak a panel felületének 0,5 százalékát fedik le, amíg a nap folyamán néhány millimétert képesek elmozdulni, hogy kövessék a nap útját.

A rendszer fejlesztői elmondása szerint az új napelemek kiemelten jól működnek felhős időben, mivel a diffúz fénysugarakból is képesek jó hatásfokkal áramot generálni.

A Insolight technológiája már két éve a laborban is rekordot állított, az akkori 36 százalékos hozamával – ami a gyártási optimalizálások hatására 29 százalékra csökkent.

A rendszert azóta egy teljes évig tesztelték folyamatosan és az eredmények szerint a nyári hőhullámok, a viharok és a téli időjárás mellett is hiba nélkül működött.

A gyártók elmondása szerint az új napelemek jobb megtérülést biztosítanak, ha figyelembe veszik a panelek árát, élettartamát, hozamát, valamint az adott terület áram árát, időjárási körülményeit, hitel feltételeit, valamint fenntartási költségeit.

A startup már több gyártóval is tárgyal a panelek egyes elemeinek legyártásával kapcsolatban és a remények szerint a napelemek 2022-re a fogyasztók számára is elérhetőek lesznek.

Forrás: researchgate.net

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ultrahanggal kezeltek gyulladást és anyagcsere problémákat

A General Electric és a Feinstein Orvostudományi Kutatóintézetének csapata egy új, forradalmi módszert mutatott be, amivel ultrahang segítségével képesek non-invazív…

2019-03-17 5:20 du.

Egy új tanulmány szerint az USA-nak jót tett a múltban történt bevándorlás

Egy új tanulmány szerint magasabb bérek, alacsonyabb szegénység és alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemzi azokat az egyesült államokbeli megyéket, amelyeket a…

2019-03-16 7:49 du.

Jégben megőrzött mamut sejtjeit sikerült először újraaktiválni

Egy japán kutatócsapat egerek sejtjei közé helyezte egy 28000 évvel ezelőtt elhunyt mamut sejtjeit és sikerült aktivitást kiváltaniuk belőlük. Azonban…

2019-03-16 7:43 du.

A felejtés nehezebb, mint az emlékezés

A Texas Egyetem új kutatása szerint a felejtés nagyobb mentális erőfeszítést vesz igénybe mint az emlékezés. A tanulmány szerint, ha…

2019-03-16 7:38 du.

Rendkívül fontos szerepe van a nitrogén fixáló fáknak az erdők egészségében

Egy új tanulmány szerint a vörös éger (Alnus rubra) fáknak fontos szerepe lehet az erdei ökoszisztéma egészségében azáltal, hogy képesek felszabadítani az…

2019-03-13 11:15 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.