Kategóriák Tech

Rekordot döntő napelemet mutattak be

Az Insolight startup által kifejlesztett napelemek 29 százalékos hozamot hoznak – ami rekordnak számít a kereskedelmi forgalomba kerülő cellák között. Az új rendszer, ami már készen áll a tömeggyártásra, lencsék segítségével fókuszálja a napsugarakat nagy hatásfokú fotovoltaikus cellákra.

Az új napelemek megjelenésükben nem sokban térnek el a maiaktól; hasonló méretűek, vastagságúak és a felfogatásuk is megegyezik. Viszont a 29 százalékos hozamuk számottevően nagyobb mint az mai napelemeké (17-19 százalék). A paneleket, melyeket azóta független kutatók is megvizsgáltak, egy a fény koncentrációjára használt szabadalmaztatott optikai rendszerből és az eddig inkább csak műholdaknál használt fotovoltaikus cellák alkotják.

Felmérések szerint a 2000-es évek óta a napelemek hozama mindössze 3,5 százalékkal emelkedett csupán – és a közelmúltban mintha plafonba ütközött volna. Emiatt a szakértők szerint csak a technológia radikális átalakításával érhetőek el magasabb hozamok; ami jelen esetben a lényegesen drágább műholdas cellák felhasználása.

Azonban hogy az árakat is kordában tudják tartani szükség volt a napfény koncentrációját lehetővé tevő optikai lencsékre, amivel 100-szorosára koncentrálható a napfény. Ennek köszönhetően a cellák ténylegesen csak a panel felületének 0,5 százalékát fedik le, amíg a nap folyamán néhány millimétert képesek elmozdulni, hogy kövessék a nap útját.

A rendszer fejlesztői elmondása szerint az új napelemek kiemelten jól működnek felhős időben, mivel a diffúz fénysugarakból is képesek jó hatásfokkal áramot generálni.

A Insolight technológiája már két éve a laborban is rekordot állított, az akkori 36 százalékos hozamával – ami a gyártási optimalizálások hatására 29 százalékra csökkent.

A rendszert azóta egy teljes évig tesztelték folyamatosan és az eredmények szerint a nyári hőhullámok, a viharok és a téli időjárás mellett is hiba nélkül működött.

A gyártók elmondása szerint az új napelemek jobb megtérülést biztosítanak, ha figyelembe veszik a panelek árát, élettartamát, hozamát, valamint az adott terület áram árát, időjárási körülményeit, hitel feltételeit, valamint fenntartási költségeit.

A startup már több gyártóval is tárgyal a panelek egyes elemeinek legyártásával kapcsolatban és a remények szerint a napelemek 2022-re a fogyasztók számára is elérhetőek lesznek.

Forrás: researchgate.net

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.